Varga Mihály bejelentette: ennyi hitelre lesz szüksége jövőre Magyarországnak

A központi költségvetés jövő évi nettó finanszírozási igénye 3 332 milliárd forint. A célkitűzések között szerepel a korábbi évekhez képest alacsonyabb bruttó államadósság-kibocsátás, a háztartások kezében lévő lakossági állampapír-állomány növelése legalább 1 000 milliárd forinttal.
Herman Bernadett, 2020. december 14. hétfő, 15:09
Fotó: MTI Fotó / Bruzák Noémi

A Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ismertette Magyarország 2021- es finanszírozási tervét, amely szerint a központi költségvetés jövő évi nettó finanszírozási igénye 3 332 milliárd forint - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, a minisztérium Youtube-csatornáján.

A célkitűzések között szerepel a korábbi évekhez képest alacsonyabb bruttó államadósság-kibocsátás, a háztartások kezében lévő lakossági állampapír-állomány növelése legalább 1000 milliárd forinttal, egy 1 500 milliárd forintra emelt államkötvény csereaukciós program az államadósság hátralévő átlagos futamidejének növelésére, valamint egy új, 30 éves zöld forint államkötvény aukciós kibocsátása.

Nem lesz hároméves államkötvényből aukció

A 2021-es finanszírozási terv kialakításában az ÁKK figyelembe vette a covid-19 járvánnyal kapcsolatos kedvezőtlen gazdasági hatásokat mérsékelni hivatott fiskális politikai lépéseket. A költségvetés 2021. évi nettó finanszírozási igénye 3 332 milliárd forint, amelyet 1 913 milliárd forint nettó állampapír-kibocsátás, illetve a 2020-ban képzett likviditási tartalékok csökkenése, valamint a 2020 novemberi devizakötvény-kibocsátás finanszírozza.

2021-ben 8 600 milliárd forint értékű bruttó állampapír-kibocsátás várható a csereaukciókat is figyelembe véve, amely jelentősen elmarad a 13 472 milliárd forintot kitevő 2020-as, illetve a 10 264 milliárd forintot kitevő, elmúlt 5 éves átlag bruttó államadósság-kibocsátási volumenhez viszonyítva.

Az ÁKK stratégiai célja továbbra is az adósságportfólió átlagos futamidejének fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása. Ennek érdekében az ÁKK 1 500 milliárd forintra növeli államkötvény csereaukciós programját, valamint nem tart 3 éves államkötvény aukciót 2021-ben. Az aukciós forintkötvény kibocsátási terv 2 870 milliárd forintra csökken a 2020-ban várhatóan megvalósuló 5 180 milliárd forintról. Az ÁKK a következő évben tovább kívánja erősíteni a befektetői diverzifikációt az intézményi forintpiacon, a fenntarthatóság iránt elkötelezett hazai és nemzetközi, ezen belül ázsiai befektetők megszólításával. Magyarország Zöld Kötvényprogramját kiterjesztik a forint államkötvény piacra, mégpedig egy új, 30 éves zöld forintkötvény aukciós kibocsátásával a második negyedévtől, mind hazai, mind külföldi befektetők számára.

A lakosságra továbbra is számít az állam

Az államadósság-kezelésnek továbbra is kiemelt célja a háztartások kezében lévő lakossági állampapírok 11 000 milliárd forintos állományi céljának 2023. évi teljesülése a 2018. év végi állomány megduplázásával, valamint a lakosság tulajdonában lévő állampapír-állomány futamidejének, illetve a digitális csatornákon történő értékesítés lehetőség szerinti további növelése. A 2021-es finanszírozási tervben nettó 1 000 milliárd forint lakossági állampapír-kibocsátás szerepel.

Az ÁKK továbbra is fenntartja azt a stratégiai célját, hogy a devizaadósság részarányát alacsonyan, a teljes adósság 10-20 százaléka közötti sávban tartja. 2021-ben nincs szükség devizakötvény-kibocsátásra a 2020. novemberében végrehajtott előfinanszírozás miatt, amelyet a 2021-ben lejáró devizakötvények törlesztésére használ fel az ÁKK. A jövő évi tervezett deviza projekthitelek, az adósságkezelés céljait elősegítő egyéb devizaadósság-kibocsátás (pl. P€MÁP), illetve a magas kamatozású, rövid lejáratú devizakötvények esetleges visszavásárlása mellett 2021-ben csökken a devizaadósság aránya.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.12.16 14:03

@I.N.R.I.: Bruhuhahahuhauhuahuhuahuhahaaa!!!

Jelenleg 3,7m jövedelmet szerző van a NAV adóbevallásai szerint!
Természetesen jó részük adót sem fizet!

De meséljen még, trollocska!

Brubhuahuahuhuahuhauhuahuhuahuaaaa!!!

Nagyon viccesen h.lye és tájékozatlan!

Bruhuahuahuhauhahuhuahuhauhuhaaaa!!!


gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2020.12.16 08:20

@rigolya: Annyit se fizet be.
Semmit se fizet be.
Befizet - legyen meg az akaratod - havi 40.000 ft-ot amiből 2 millió nyugdíjast ki kell fizetni abba a hónapban!
Senki nem fizet semmit.
Jelenleg a fidesznek hála 4.5 millió járulékfizető van. A baloldal alatt volt 3.8 millió...és akkor 8000 ft-t sem vontak nyugdíjjárulékként!
Amúgy beismertétek, hogy 400.000 ft Orbán alatt az átlagkereset!
Majd a fidesz megköszöni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.12.15 18:48

@I.N.R.I.: Na, mi van?!

Mégse 2m Ft-ot fizet be a nyugdíjba vonuló járulékként?!

Nagyon elsikkadt a hazugsága felett!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.12.15 18:47

@I.N.R.I.: Bruhuahhauhahuauhahuhuauhuaahuaaaa!!!

Persze, hogy nem gyűjtöttek egy fillért se!
Ha maradt volna valami, azt felzabálta a költségvetés!
Most majd a költségvetés, azaz az adófizetők fizetnek majd, mint a katonatiszt, amíg a Ratkó-gyerekek és -unokák ki nem halnak!
Röpke 40-50 év még!

Ekkora trollt?!

Bruhauhuahuhauhuahuhahuahhuhauhaaaa!!!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2020.12.15 16:58

Itt azt állítják, hogy a magyar nyugdíjasok fizetéseit gyüjtögetik!
100 éve egyetlen egy fillért nem gyűjtöttek senkitől.
Itt tartanak...
Deficit...ami év közben keletkezik nem előre.
Ráadásul olyan összegről állítják, hogy deficit ami most rendelkezésre áll. Nem kell hitelt felvenni, adót kivetni...mondjuk akik ballib módon gondolkoznak azoknak erre áll rá az agyuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html