Úgy tűnik, nem a pozitív forgatókönyvek valósulnak meg, nem lesz gyors, V alakú visszapattanási görbe, hanem inkább egy W alakú, elhúzódó pályára kell készülni a gazdaági kilábalás terén- mondta a Portfolio.hu konferenciáján Varga Mihály pénzügyminiszter.

A magyar kormány válságkezelő intézkedéscsomagja az egyik legnagyobb volt az Európai Unióban, az össztermék 20 százalékának megfelelő összeg áll készen a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére. Ez az első félévben arra volt elég, hogy 6 százalékkal zsugorodjon a gazdaság, a kormányzati lépések nélkül az uniós átlagnak megfelelő 9 százalék körül lehetett volna a visszaesés.

A Pénzügyminisztérium szerint 2021 második negyedéve lesz meghatározó, ekkor alakulhat ki megbízható kép arról, hogy mi várható exportpiacainkon. A válság elhúzódása miatt most azzal lehet kalkulálni, hogy 2022 első félévére érheti el a hazai gazdaság azt a teljesítményt, amit 2019 januárjában mértek.

A feladatok terén az országban szüksége lesz egy gazdasági szerkezetváltásra, ez különösen igaz a külföldi látogatókra támaszkodó budapesti turizmusban, ahol most nullára esett vissza a forgalom, a repülőjáratok száma is a korábbi negyedére, harmadára zuhant vissza.

A kormány részéről Varga szerint fokozni kell a politikák végrehajtásának hatékonyságát, amiben eddig hagyományosan nem jeleskedik a magyar állam. Azt is elmondta, a kormány újabb támogató lépésekről döntött, amelyek részletei hamarosan nyilvánosságra hozzák, ilyen a kedvezményes, 5 százalék lakásáfa újbóli bevezetése, amitől nagy löketet remél a kormány az ingatlanpiacon.