Keserű beismerés érkezett Varga Mihálytól

Pont ami miatt jól ment eddig a magyar gazdaság, az lett most a legnagyobb csapás oka a koronavírus évében. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint akár 6 évnyi adósságkezelési eredmény veszhet el idén, és a gazdaságélénkítés érdekében jövőre se lesz ellenére a kormánynak, ha lazábbra lehet venni a költségvetési hiányt. Kulcsidőszak lesz 2021. második negyedéve, ha nincs vakcina, be kell rendezkedni a stagnálásra.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 25. péntek, 11:35
Fotó: parlament.hu

Magasabb hiány, magasabb adósság, további költségvetési támogatás: ezt ígérte az 58. közgazdász vándorgyűlésen adott előadásán Varga Mihály pénzügyminiszter.

A korábbi növekedéshez mérten 5-6 százalékos zsugorodást vár a gazdasági kormányzat 2020-ban. Most 5-6 évet lépünk vissza az államadósság tekintetében, ez egy szükséges ár, amit meg kell fizetni a védő intézkedések érdekében - állapította meg a pénzügyér.

Aktuálisan 76-78 százalékra ugorhat az amúgy hetvenhez közelítő szintről a GDP-arányos államadósság az idén, az államháztartási hiány pedig az eddigi szigorú 3 százalékos szint alatti értékről 7 vagy akár 9 százalékra is felszökhet.

A siralmas adatokat, a második negyedévi 14 százalék körüli zuhanást a Pénzügyminisztérium (PM) azzal magyarázza, hogy ami eddig az előny volt, az hátrány lett a magyar gazdaságban. A Covid-19 okán épp az autóipar, illetve a GDP 8-10 százalékát kiadó turizmus és szolgáltatói szektor az, a húzóágazatok, amelyek a legnagyobb károkat elszenvedik, idén nagyjából 1400 milliárd forintos bevételkiesést kell kezelnie a költségvetésnek.

Minden jövő tavasszal dől el

A magyar kormány szerint a 2021 első féléve, azon belül is leginkább a második negyedéve lesz a döntő. Ekkorra van reális lehetőség, hogy legyen vakcina.

Amennyiben ez nem így történik és együtt kell élni a vírussal, akkor a magyar gazdaságnak is hosszabb távon el kell felejtenie a növekedést, stagnálásra kell berendezkedni - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Varga szerint a hazai gazdasági kormányzat támogatná uniós szinten, hogy a válság kitörésekor elengedett költségvetési hiányokra vonatkozó szabályokat jövőre se hozzák vissza. Erre van is szándék, lévén több tagállamban a magyarnál sokkal súlyosabb a válság.

Ezt azzal együtt mondja a PM, hogy jövőre a mostani tervek szerint ismét a 3 százalékos, a vírusidőszak előtti tűrésküszöböt közelítő GDP-arányos hiányt remél a tárca.

Varga odaszúrt a jegybanknak is, ami eddig sokkal optimistább előrejelzéseket adott, egyben bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bankhoz hasonlóan a Pénzügyminisztérium is készít már saját statisztikákat, mivel túl lassú a negyedéves átfutási idő, amennyi idő alatt a Központi Statisztikai Hivatal elkészül a számításaival.

Lesznek újabb intézkedések

Varga szerint a kormányzat eddigi gyakorlata, amivel megelőlegezte az uniós pályázatok kifizetéseit szintén hátrányba váltott az eddigi előnyből.

A gazdasági kormányzat pozitívumként látja, hogy továbbra is célországnak tekintik a befektetések szempontjából a külföldiek, nem volt olyan szintű visszamondás a bejelentett tervezett fejlesztésekben, mint amitől tartani lehetett tavasszal.

Azt is elmondta, hogy a tervek szerint újabb gazdaságvédelmi bejelentésekre lehet számítani, különösen az egészségipar lehet ezekben a bejelentésekben érintett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.09.26 13:07

Ez is csak akkor mer ilyeneket mondani, amikor a Matolcsy nem néz oda. De hogy veszi észre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2020.09.26 13:05

Rendezkedjenek be körkörös védelemre, akkor a vírus kint reked. Ezt már valamelyik majom elődjük javasolta úgy 1991 környékén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.09.26 13:00

@mpapa: mondjuk a Puskás stadion, kiad hozzá a varga a sunyi vajda intenciójára 250 milliárdot, közpénzből , hol itt a nép haszna? felépül mészáros sés a Strabag lefőlőzi, hol itt a GDP egyszeri növekedés, áll a betonmonstrum évente borzalmasan ráfizetéses, jó esztétikailg a o1g szívét melngeti ezt varga szakértelme elviseli, abban a pillanatban nem szakember, nyalógép, és a tíz év erről szól, a tankbeszerzésel, a repülő, az egykulcsos, a városliget projekt, a kisvasut, az EU pénzek lenyulása,védhetetlen az egész, mégha kényszerből is tette, de egy férfi nem hagyja, hogy bünre kényszerítsék
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2020.09.26 12:09

Jo lenne ha Varga úr elhúzna, valakinek Jönni kell aki megálljt mer mondani a stadion és a luxus építkezésekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.09.25 22:28

Talán ha a gazdaság újraindítása nem azt jelentené, hogy továbbra is NERtársaknak juttatunk forrásokat, a NERtárs építőipari cégek adunk megbízást olyan építőipari projektekre amik feleslegesek és csak egy alkalommal tesznek hozzá a GDP-hez nem pedig tartósan. Ha végre elkezdenék átalakítani az egészségügyet, hogy az emberek életminőségéhez plusz éveket hozzátegyenek, ha az oktatás színvonalát emelnék és nem gazdasági analfabétákat képeznének akik hitelből akarnak álomvilágot építeni akkor talán "értelmesen" emelkedne az államadósság átmenetileg és lenne rá valós esély a későbbi visszafizetésre. Most egyenlőre a görög úton massirozunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html