Varga: a magyar állam a paksi erőmű kizárólagos tulajdonosa marad

A magyar állam a paksi erőmű bővítése után is annak kizárólagos tulajdonosa marad, így az előállított áram árának meghatározása is kizárólagos magyar döntés lehet - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a magyar és az orosz kormány közötti hitel-megállapodás parlamenti vitájában.
MTI, 2014. június 11. szerda, 19:31
Fotó: Napi.hu

Ismertetése szerint az orosz fél 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Magyarországnak, amely az építés 80 százalékát fedezi, a fennmaradó részt a magyar állam saját forrásból teremti elő. Mint mondta, a hitelt a piacinál kedvezőbb feltételekkel kapja az ország, futamideje 30 év. A tőketörlesztést az erőmű üzembe helyezését követően kell megkezdeni, a fizetendő kamat pedig a futamidő első tizenegy évében 3,95 százalék, majd hétéves időszakonként fokozatosan emelkedik.

A miniszter a hitel két fontos pénzügyi vonatkozására hívta fel a figyelmet: arra, hogy az összhangban van a költségvetés finanszírozási képességével és megfelel az alaptörvény adósságszabályának, és arra, hogy nem üzleti hitelről van szó, vagyis költségei nem épülnek be a Pakson előállított áram árába.

Varga az energiaárak versenyképes szinten tartását elsődleges fontosságúnak nevezte, amely szerinte nem lehetséges a paksi bővítés nélkül. Szólt arról is, hogy a jelenleg működő blokkok az üzemidejük végéhez közelednek, kapacitásaikat pedig a legmodernebb technológiával ellátott egységekkel váltják majd ki. Mindez szerinte jelentősen javítja a hazai áramellátás biztonságát és csökkenteni tudja a gázfüggőséget. Hosszú távon jelent biztonságot - mondta -, hiszen élettartamát hatvan évre tervezik. Szólt a beruházás gazdaságélénkítő hatásáról is, arról, hogy mintegy 10 ezer új munkahelyet teremt és 1 százalékkal növeli a GDP-t. Emlékeztetett: a beruházás 40 százalékát hazai vállalatokra bíznák, ami számukra minimum 4 milliárd eurónyi bevételt jelent, az államkasszát pedig 1 milliárd euróval gazdagíthatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.06.11 21:40

@joekiss: Ez újdonság?

Lopni ki fog?

Na?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2014.06.11 21:26

Ha ki tudnánk fizetni a bővítés ca. 7000 Milliárdos költségét akkor igen.
(A 10 Mrd Euró csak a hitel, nem a bekerülési költség).
Mivel a költségvetésünket még Paks nélkül is külföldről szponzorálják, csak egy kérdés merül fel: ki fizeti a révészt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joekiss, 2014.06.11 21:11

Azt nem tudom, hogy akkor ki fizeti a 10 milliárd eurós hitel kamatait,ha annak költségei nem épülhetnek be az áram árába. Ez kb. 120 milliárd Ft évente, induláskor. Az biztos, hogy a paksi erőmű belerokkanna abba, ha ezt neki kellene kifizetnie (a 2012-es MVM mérleg szerint Paksnak kb. 40 md. Ft adózás előtti eredménye volt). Így gyanítom, hogy majd a kormány fizet, vagyis az adók terhére, magyarán a Magyarországon adózók fognak így is, vagy úgy is fizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html