Varga az adósságátvállalásról: "nincs mögötte trükk"

Varga Mihály, IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miszter szerint az EU országjelentése után piac bizalmat szavazott a magyar kormányzatnak, ami abból látszik, hogy a leminősítésre, a kamatdöntésre és az IMF csütörtöki közlésére, miszerint nincsenek tárgyalások, a forint erősödéssel reagált. Ettől függetlenül a kormány folytatja a tárgyalásokat. Az önkormányzati adósságrendezésről szólva hangsúlyozta: az állam úgy vesz át adósságokat, "hogy nincs mögötte trükk".
MTI, 2012. december 1. szombat, 17:43
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály, IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a magyar gazdaság állapotáról és az önkormányzati adósságrendezésről tájékoztatta szombaton, az önkormányzati fideszes frakcióvezetők veszprémi országos értekezletén résztvevőket. Szerinte a kettőt a bizalom kapcsolja össze.

Véleménye szerint az Európai Unió országjelentése után úgy tűnik, a piac is bizalmat szavaz a kormányzatnak. Egy hitelminősítő leminősítette Magyarországot, de a forint árfolyama meg sem rezdült, kedden a monetáris tanács döntésére is erősödéssel reagált a magyar fizetőeszköz, két napja, a valutaalap külkapcsolati igazgatójának nyilatkozata után, miszerint nem zajlanak hivatalos tárgyalások Magyarországgal, ismét erősödött a forint - mutatott rá Varga Mihály.

Szerinte ez azt jelenti, hogy a piac értékeli az egyensúlyjavító és pénzügyi stabilizáló intézkedéseket. Ezt a pozíciót kell megőrizni - tette hozzá. Az IMF-tárgyalásokról azt mondta: folytatják a tárgyalásokat, mert szüksége van rá Magyarországnak, de az IMF-hitel nélkül is finanszírozható az ország.

Az önkormányzati adósságrendezésről szólva hangsúlyozta: az állam úgy vesz át adósságokat, "hogy nincs mögötte trükk". Átvesszük az adósságot, de azt szeretnénk elérni, hogy ez az adósság ne termelődjön újjá, ezért bizonyos fékeket építünk be a rendszerbe - jelentette ki.

Befejeződik a közigazgatási reform

Az értekezletek Navracsics Tibor a járások hivatali vezetőinek kinevezéséről folyó tárgyalásokról adott tájékoztatást az MTI tudósítása szerint. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter várhatóan december 15-20. között nevezi ki a járási hivatalok vezetőit. Mint mondta: a járási hivatalvezetők személyére már érkeznek a javaslatok a minisztériumba.

Emlékeztetett arra, hogy a közigazgatási reform a minisztériumok számának csökkentésével kezdődött, majd folytatódott az eddigieknél hatékonyabb, olcsóbb államigazgatási szintek, a kormányhivatalok felállításával, s befejeződik január elsejével, amikor a járási hivatalok megkezdik működésüket.

A jövő év vége felé nagy arányú informatikai képzést és fejlesztést követően a kormányablakok az ország 300 pontján biztosítanak egyszerűbb, átláthatóbb szolgáltatást - tette hozzá.

Idén január elsejétől fél évig nyitott egyeztetésekkel próbálták elérni, hogy egyetlen térség se érezze sértve magát a járási körzetek és központok kialakításakor - mondta a miniszter. Tájékoztatása szerint 2763 önkormányzattal kellett konszenzusos megállapodást kötni a járásokról. Közülük eggyel csak azért nem sikerült aláírni az egyezséget, mert se polgármester, se alpolgármester nincs a településen, egy önkormányzat október 31-ig nem akart, de november első napjaiban már együttműködött. Szeged azért nem írta alá az együttműködést, mert a szocialista polgármester nem ért egyet a járási rendszerrel - mondta, hozzátéve: 2762 az eggyel szemben nem rossz arány, másrészt sajnálatos, ha valaki pártpolitikai ügyet csinál kormányzati politikai, közigazgatási kérdésből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2012.12.02 10:08

"Életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd ?termék? bevezetése miatt."

@kukoricajancsi:
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2012.12.01 21:27

Zsiday szerint nem lesz megállapodás.

http://zsiday.hu/blog/lesz-imf-meg%C3%A1llapod%C3%A1s
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.12.01 20:02

Persze, hogy nem szakadt be a forint. Azzal, hogy lezárodott az IMF tárgyalás garantáltuk azt, hogy magas kamatokon fogjuk finanszíroztatni a piacról az országot ! Összedőlni sem fog a költségvetés mert a 3%.-ot viszont Orbánmatolcsy kiveri az országból a két bokrscsomagnyi megszorításával !!!

Nem kell ahhot valami nagyeszű spekulánsnak lenni ahhoz, hogy leesen: forintban kell üldögélni hisz magas kamatot fizet (Carry Trade)

Az államkötvényt is érdemes megvenni, hiszen a költségvetés rendebetételével a kockázata de facto eléggé alacsony és az infláció is le fog emiatt lassulni...az alapkamatok folyamatos levagdalásával ami Simor távozása után egyre valószínübb, a most megvett állampapírok árfolyama meg nőni fog, vagyis aki teheti (vehet bóvli papirt ami nem bóvli valójában) az bizony csinos árfolyamnyereséget zsákolhat a választások táján vagy azután !!!

Most azért kell utálni a spekiket mert LONGOLJÁK majd a papírokat...
persze ehelyett most "szeretni" kell majd őket és nem gusztustalan spekulánsok lesznek hanem átnevezzük Őket a magyar csodában bizó befektetőknek.. :-DDDDDDDDDDDD hát elég röhejes...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2012.12.01 19:14

Senki nem vitatja, hogy ameddig dől a pénz a piacokra addig mi is elvegetálunk valahogy. A gond az akkor fog kezdődni ha rosszabbra fordul a nemzetközi hangulat, erre célzott OV. amikor a Forint esetleges gyenüléséről beszélt.
Az IMF, ha az Unió többi gyenge láncszeme is elkezd szakadozni, nem azzal lesz elfoglalva, hogy Vargát győzködje, hanem be kell állnunk a sorba ha pénzt akarunk. A sor hosszú lesz, a kérdés, hogy kibírjuk e amíg mi is (újra) sorra kerülünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html