Varga: az inflációval foglalkozni kell

Varga Mihály szerint a gazdaság "kirobbanó formába" került, a költségvetés jó állapotban van, de az inflációval, illetve az annak hiánya miatt várható költségvetési bevételcsökkenéssel az új kormánynak foglalkoznia kell. A nemzetgazdasági miniszter a Hír TV esti műsorában egy kérdésre ugyancsak az alacsony inflációs mutatóval összefüggésben úgy vélte, hogy az MNB-nek még lehet mozgástere a kamatcsökkentésre.
MTI, 2014. május 15. csütörtök, 22:26
Fotó: Napi.hu

A GDP első negyedévi, 3,5 százalékos éves növekedési üteme európai összevetésben is kiugróan jónak számít, és a növekedés szerkezete is javult, az eredmények mögött ugyanis nem csak egyetlen szektor teljesítménye áll - hangsúlyozta a miniszter a Magyarország élőben című műsorban.

A kilátásokat illetően úgy vélte, hogy a tavalyi beruházási adatok megalapozhatják a gazdaság jövőbeni jó teljesítményét. A beruházások növekedési üteme 7,2 százalék volt tavaly, 2005 óta nem volt példa ilyen mértékű bővülésre - idézte fel a miniszter. Ezért a gazdasági növekedés fenntarthatóságát ért kritikákra Varga azt mondta: "ne legyünk türelmetlenek, a beruházási oldalon is egyre látványosabb eredményeket produkálunk, egyre masszívabb a magánberuházások növekedése is".

Hangsúlyozta, hogy a negyedéves összevetésben mért gazdasági növekedés alapján Magyarország az EU-ban az első-második helyen áll Lengyelországgal, az éves változást tekintve pedig a harmadik. A magyar gazdaság nagyon mély hullámvölgyből jött ki, most új időszak indulhat el, " most kezdődik a tánc", most van arra lehetőség, hogy a kormány a növekedés erősítésével foglalkozzon. Ennek ellenére a költségvetési politika főbb céljai nem változnak: az adósság mérséklése, a GDP 3 százaléka alatti államháztartási hiány és a növekedés erősítése.

"A magyar költségvetés jó állapotban van, egy tényező van, amellyel foglalkoznunk kell, az az infláció" - mondta. Az, hogy Magyarországon nincs infláció, kedvező a lakosságnak, hiszen a jövedelme értéke nő, megtakarítása értékállóbb lesz - közölte. Ez ugyanakkor azt is jelenti költségvetési szempontból, hogy a fogyasztáshoz kapcsolódó bevételek alacsonyabb mértékben teljesülhetnek, de emiatt "fájjon a miniszter feje" - tette hozzá.

Úgy vélte, az inflációs mutató azt feltételezheti, hogy a jegybanknak van még mozgástere, de hangsúlyozta, hogy a kérdés a monetáris tanács hatásköre. "Nyilván a jegybank mérlegeli a hatásokat, annak azonban mindenképpen örülni kell, hogy egy nagyon alacsony infláció mellett tudott a gazdaság ilyen jelentősen növekedni" - jegyezte meg.

Az áprilisi konvergenciaprogram Varga szerint rendkívül visszafogott. "Nyilván, amikor az új kabinet megalakul, akkor sokkal ambiciózusabb programokat lehet és kell megfogalmazni" - mondta, és megjegyezte, hogy a hangsúlyok kerülhetnek ugyan máshova, de a növekedés kiterjesztésére való törekvés változatlan lesz.

A miniszter szerint vannak jelei a banki hitelezés megindulásának is, amelyben a kormány úttörő szerepet vállalt. Az EXIM Bank, az MFB és az MNB hitelprogramjai ugyanis jelentős mértékben javították a vállalkozások hitelhez jutási lehetőségét, a magyar kormány segítsége tehát hasznos és helyes volt - szögezte le.

A devizahitelesek helyzetét firtató kérdésre megismételte, hogy a bankoknak is érdeke a probléma megoldása, és megerősítette, hogy ez lesz az új kabinet egyik első teendője. Az első lépést ebben a kérdésben már megtették, a kilakoltatási moratórium meghosszabbításról már döntöttek - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.05.16 06:29

A beruházási ráta csak nő, ha el kell költeni a sok EU-s pénzt, mivel 2010-2011 között mindent visszatartottak... Az n+2-es szabály miatt (2013+2=2015) 2016-ban a beruházások visszaesését is prognosztizálja orbánia...

Jó lenne, ha a magánszektor beruházna, s nem csak a támagatások miatt.

Az inflációs mutató esetében azért megvárnám azt az időpontot, amikor végre 1 évig tartózkodni kényszerül orbánia a hatósági árak csökkentésétől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html