Varga Mihály kifejtette: Brüsszel azt jelezte vissza, hogy Magyarország államadóssága csökkenő mértékű lesz a következő években is, és "az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tudjuk tartani".

Az, hogy az EU szerint is 3 százalék alatt lesz a hiány 2014-ben és 2015-ben is azt mutatja: Brüsszel elismeri, hogy Magyarország képes a mostani gazdaságpolitikai intézkedéseivel 3 százalék környékén tartani a hiányt.

A miniszter kijelentette: "természetesen nem mondom azt, hogy könnyű lesz a következő az év, de azt mindenképpen mondhatom, hogy most már nemcsak a magyar kormány, hanem Brüsszel is úgy látja: a 2014-es év jóval könnyebb lehet az idei esztendőnél".

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország talán több kritikát kapott az EU-tól, több vita volt azokról az intézkedésekről, amelyeket az elmúlt három évben hozott a kormány. Hozzátette: most azonban az Európai Unió azt mondta, akármilyen nézetkülönbség is volt, a magyar kormány képes volt arra, hogy a gazdaságot jó irányba vezesse.

A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a bankbetétek megadóztatását célzó tervezetére vonatkozó kérdésre Varga Mihály úgy válaszolt: elképesztőnek tartja a javaslatot. Hozzáfűzte: a magyar kormány soha nem készült és most sem készül ilyen jellegű intézkedésre.

Az Európai Unióban egyszer már kiderült Ciprus esetében, hogy milyen pánikot tud okozni a bankpiacon egy ilyen intézkedés. Azt gondolom, hogy aki ezt az intézkedést javasolta az IMF számára, az nem mérte fel kellőképpen annak várható hatását - mondta Varga Mihály.