Varga Mihály, aki jelenleg IMF-ügyi tárca nélküli miniszter, a puhatolózásairól tudók szerint a kormányváltás után felforgatott adós részleget szeretné megerősíteni a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A négy nagy adótanácsadó cégnél dolgozók közül néhányat informálisan megkerestek, lenne-e kedvük középvezetőként (osztályvezetőként, főosztályvezetőként, -helyettesként) csatlakozni az NGM-hez. Vargának a makrogazdasági, pénzügy-politikai részleggel is hasonló tervei vannak, néhány bizalmasát kérdezgette is az elmúlt hetekben, kivel lehetne megerősíteni a minisztériumot.

Megrendelt költözés

Vargának pillanatnyilag a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületében van irodája, de a portálnál úgy tudják, márciusra megrendelte a költöztetést. Az biztos, hogy új feladatot kap, erről beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, amikor azt mondta, egy másik, jelentős pozíció vár rá. Varga az elmúlt napokban hivatalosan is jelezte, bármikor kész lemondani a tárgyalások végleges megfeneklése miatt kiüresedő IMF-posztról.

Varga csapatépítése és költözése is abba az irányba mutat, hogy Matolcsy György jegybankelnök lesz. Kormányzati szereplők állítják, hogy Orbán régóta Matolcsyt akarja az MNB élére (ő is ambicionálja a posztot) Igaz ugyanakkor, hogy a miniszterelnök a Matolcsy-jelölésnek ellentmondó üzeneteket is küld. Pénteken például arról is beszélt, hogy nem tud kormányátalakításról, nem zajlik miniszterek csereberéje.

A jegybankelnök megnevezése azért húzódik, mert nemcsak Matolcsy pótlásáról kell gondoskodni, hanem a március végén szintén megüresedő egyik jegybankalelnöki helyre is kell találnia valakit, ráadásul júliusban a másik alelnök mandátuma is lejár.
A helyzetet bonyolítja, hogy újra felmerülhet a tavaly év eleji - az IMF és az EU nyomására visszavont - ötlet felmelegítése a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonására. Ha Orbán ezt akarja, akkor szinte magától értetődő, hogy a pénzügyi felügyelet mostani vezére, Szász Károly legyen az egyik alelnöke az új monstrumnak. Ez egyben azt is magával vonhatja, hogy nem két alelnök lesz, ahogyan eddig, hanem három. Ez azt a megoldandó problémát hozza magával, hogy még egy embert kell találni az MNB monetáris tanácsába, mert a jegybanktörvény úgy szól, hogy az elnökből és alelnökből álló belsős tagok létszámát eggyel meg kell haladnia a külsős tagok számának.

Komplett csomag?

A konstrukció az - állították az Origo.hu forrásai -, hogy Orbán komplett csomagot tár a befektetők és a közvélemény elé. E mögött az a megfontolás húzódhat, hogy bár a befektetők a december óta csepegtetett információk alapján készülnek rá, mégis nehezen fogadnák, ha csak azt hallanák, hogy a nem konvencionális eszközök bevetését forszírozó Matolcsy lesz a jegybankelnök. Olyan, a monetáris politikában Matolcsynál jóval jártasabb személyek bejelentésére is szükség van, akik értenek a befektetők nyelvén, bátran le lehet ültetni őket tárgyalni londoni vagy amerikai nagy befektetési alapok szakembereivel.

A portál szerint forrásaik szinte biztosra veszik, hogy március elején Varga az NGM-be, Matolcsy és a hozzá lojális, a 2010-es kormányalakítás óta adóügyi helyettes államtitkári pozíciót betöltő Balog Ádám a jegybankba megy. Úgy tudjuk, Matolcsy kifejezetten kérte, hogy ha lesz két erős szakmai alelnöke, ő is vihessen egyet; ez lenne Balog, amolyan mindenesként. Ő lenne Matolcsy meghosszabbított keze - így volt ez az elmúlt két és fél évben az NGM-ben -, akinek a dolga a szervezet irányítása, a személyi ügyek vitele.