A magyar kormány elkötelezett a hiánycél tartása érdekében - nyilatkozta Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hozzátéve: az unió azért lát kockázatokat, mert tavaly gyengébb volt a gazdasági teljesítmény a vártnál.

Ha a kockázatok valóban fenyegetik a hiánycél teljesülését, akkor az erre a célra képzett bőséges tartalékokat használja fel a kormány.

A második lépés az útdíj és a online pénztárgépek bevezetésének csúszása által jelentett költségvetési kockázatok kezelése. Már született két olyan kormánydöntés, ami ezt a munkát gyorsítja fel. (Az e-útdíjról megjelent friss intézkedésekről részletesen itt olvashat.) Ha ez sem lesz elég, akkor további lépésekre lesz szükség mondta a miniszter. Ám "most abból indulunk ki - és azért hadd jegyezzem meg, hogy az első két hónapon sem vagyunk túl még -, hogy ebben az évben a tervezett számok úgy fognak alakulni, mint ahogy azt a parlament tavaly év végén elfogadta".

A lapunk által megkérdezett elemzők úgy látják, hogy akár újabb megszorításokra kényszerülhet a kormány a hiánycél tartásához.

Arra a kérdésre, hogy ő lesz-e a következő gazdasági miniszter, Varga úgy válaszolt, hogy a kérdésben a miniszterelnök az illetékes, ha ő úgy dönt, hogy szükség van változásra, akkor majd nyilván javaslatot fog tenni.