Varga elárulta, mikor léphet közbe a kormány

A kormánynak el kell kerülnie a gazdasági növekedést visszafogó túlintézkedéseket. A kabinet figyelemmel kíséri a gazdasági és költségvetési folyamatokat, és szükség esetén intézkedik a hiánycél tartása érdekében - szögezte le sokadjára, most éppen egy ellenzéki kérdésre Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium első embere.
Domokos László, 2013. április 25. csütörtök, 13:50
Fotó: Napi.hu

Az idei költségvetés nem hogy nem bukott meg már márciusban, hanem az első negyedéves költségvetési egyenleg teljesülése az éves előirányzat arányában hasonló az előző évekéhez, a 2 százalékos GDP-arányos hiányt produkáló tavalyi költségvetésnél pedig lényegesen kedvezőbb - állapította meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott válaszában. Ezzel a miniszter folytatta piac- és közvéleménynyugtató kommunikációját, miszerint a 2013-as büdzsé alapvetően rendben van, a kockázatok ismertek és kezelhetőek, a piaci vélemények szerint mintegy 100 milliárd forintos idei évközi kiigazítási szükséglet nem is annyi, ha pedig mégis kell valamit az év folyamán lépni, azt majd megteszik, röviden: nincs szükség semmilyen Varga-csomagra.

Az adósságszint csak átmenetileg nőtt

Az adósság elleni harc elbukásáról szó sincs, az adósság évközi megemelkedéséből - mint azt az Államadósság Kezelő Központ Zrt. szakértői is számos alkalommal elmondták - nem lehet az év végi adatra következtetni, mivel az állam év elején vett fel hitelt azért, hogy az év későbbi időszakában lejáró adósságát törlessze - érvelt Varga. A kormány jelenleg a mostani értékekhez közeli árfolyam mellett a maastrichti adósságmutató 77,8 százalékra történő csökkenésével számol. Emellett szakmaiatlannak tartja azt a Vágó által alkalmazott megközelítést, amely összemossa az alaptörvény szerinti adósságmutatót a maastrichtival, illetve az NGM honlapján közzétett adósságnyomás-mérő mutatójával. Az alaptörvény szerinti mutatót a stabilitási törvény részletszabályai szerint azonos árfolyamon kell számolni, szemben a maastrichti és az adósságnyomás-mérő mutatóval, mely utóbbiakat a forint árfolyamának ingadozása is befolyásolja. Az Orbán-kormány továbbra is prioritásként kezeli az adósság elleni harcot. Ezt igazolja az a tény is, hogy az Európai Unió tagállamai közül 2010 óta Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben az államadósság GDP-hez viszonyított aránya - tette hozzá a tárcavezető.

Pénztárgépek és e-útdíj: csak nyugi

A Nemzeti Adó és Vámhivatal által online módon felügyelt pénztárgépekre vonatkozó rendelet hatályba lépése - éppen a hatékony és biztonságos működés, a költségvetési bevételek megbízható biztosítása érdekében - lehetővé teszi a kellő felkészülést, tehát a szükséges műszaki fejlesztések időszükséglete, a gyártási idő, a hatósági engedélyezés és a műszaki berendezések üzembe helyezéséhez szükséges idő mind figyelembe lesz véve a pontos határidő meghatározásakor. Jelentős csúszással, és így jelentős költségvetési bevétel kieséssel a kormány nem számol.

"A képviselő úr tévesen következtet az e-útdíj tender sikertelenségéből a tervezett bevétel kíesésére". A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, azaz a szaktárca álláspontja szerint nincs veszélyben az útdíjból származó bevételek realizálása. A sikertelen tender után az állam fogja a beruházást végrehajtani - nyugtatott tovább a miniszter.

Nő a gazdaság és a fogyasztás is

A magyar gazdaság nemzetközi környezetét tekintve biztató, hogy a nemzetközi intézmények (Európai Bizottság, IMF, OECD) 2013-ra kivétel nélkül a korábbi évnél gyorsabb növekedést vetítenek előre kereskedelmi partnereinknél. A külső konjunktúra indikátorokkal párhuzamosan a hazai konjunktúra indikátorok is javulást jeleznek. A feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (bmi) januári értéke komoly növekedést mutatott, amely a feldolgozóipari kibocsátás emelkedését vetíti előre. A GKI-Erste konjunktúraindexe 2013. január folyamán ismét javulást jelzett, és csaknem elérte tavalyi csúcspontját. (A bmi magas szintje februárban és márciusbban is maradt, ám a GKI mutatói közül a vállalati index március-áprilisban már sokat romloit, míg a lakosági erősödése megállt- a szerk.) Emellett az OECD által készített magyar reálgazdasági ciklus változásait követő indikátor egymást követő ötödik hónapban nő.

A háztartások fogyasztását több, a kormány által meghozott intézkedés is növelheti. 2013-ban az inflációt meghaladó ütemben emelkednek a minimálbérek és a nyugdíjak. A jövedelmek reálértékét tovább növeli a január elején hatályba lépő rezsicsökkentés: az alacsonyabb lakossági elektromos áram, távfűtés és vezetékes gázáraknak köszönhetően felszabaduló jövedelmeket a háztartások fogyasztásuk növelésére fordíthatják.

Ceterum censeo: és ott a tartalék is

A 2013-as költségvetést jelentős extra tartalékokkal fogadta el a parlament, amelyek biztosítják, hogy negatívabb forgatókönyvek teljesülése esetén is biztonsággal tartható legyen a kitűzött, uniós módszertan szerinti 2,7 százalékos GDP-arányos hiánycél - érvelt sokadjára Varga. A kormányzat az államháztartási folyamatokat kézben tartja.

A kormányzatnak el kell kerülnie a gazdasági növekedést visszafogó túlintézkedéseket. A kabinet figyelemmel kíséri a gazdasági és költségvetési folyamatokat, és szükség esetén intézkedik a hiánycél tartása érdekében - ígérte a tárcavezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2013.04.25 22:32

@szkiita:

utánanéztem, mert ilyenre nem emlékszem..te emlékszel rosszul:)

a Bizottság nov. 7-i jelentése az ellenkezőjéről szól, miszerint 2012-ben, ill. 2013-ban sikerül betartani a hiányt, 2014-ben már valszeg nem..

de nemigen értem, mire kéne verni a habot..a deficit csak egyik része a gazdaságnak...ahogy az államadósság is..ettől semmi nem lesz, legfeljebb a közgép továbbra is hozzájut az EU-s pénzekhez (mert ez az egész lényege, ezért ennyire fontos)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.04.25 22:16

@bernstein:


" kéne megpróbálni az adósság elleni szabadságharcot,"

nem, nem kéne..senkinek..ekkora baromságot, mint szabadságharc bízom, senki nem fog már vívni..békeidőben, baráti területen..
fárasztó..de nem kicsit..
kis nyugalom kéne már, unom, hogy egy ország van benyomorítva a B-középbe...(még jó, hogy a szotyiköpködést nem írták alkotmányba:) nyugalmat akarok!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.25 17:39

@zappara: ..de ők mondták még novemberben is ,hogy nem lesz meg a hiány ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bernstein, 2013.04.25 17:24

A szociknak kéne megpróbálni az adósság elleni szabadságharcot, ők úgy értek el a fidesszel azonos "eredményt", hogy padlógázzal vették fel a hitelt... -:)))

Most kicsit olyan, mint amikor fogyókúra alatt felugrik néhány kiló, de meg tudjuk magyarázni:-DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.04.25 16:38

@VoIe:

így igaz..
az az adósság, amit ők csináltak
(felvitték 85%-ra)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html