Az idei költségvetés nem hogy nem bukott meg már márciusban, hanem az első negyedéves költségvetési egyenleg teljesülése az éves előirányzat arányában hasonló az előző évekéhez, a 2 százalékos GDP-arányos hiányt produkáló tavalyi költségvetésnél pedig lényegesen kedvezőbb - állapította meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott válaszában. Ezzel a miniszter folytatta piac- és közvéleménynyugtató kommunikációját, miszerint a 2013-as büdzsé alapvetően rendben van, a kockázatok ismertek és kezelhetőek, a piaci vélemények szerint mintegy 100 milliárd forintos idei évközi kiigazítási szükséglet nem is annyi, ha pedig mégis kell valamit az év folyamán lépni, azt majd megteszik, röviden: nincs szükség semmilyen Varga-csomagra.

Az adósságszint csak átmenetileg nőtt

Az adósság elleni harc elbukásáról szó sincs, az adósság évközi megemelkedéséből - mint azt az Államadósság Kezelő Központ Zrt. szakértői is számos alkalommal elmondták - nem lehet az év végi adatra következtetni, mivel az állam év elején vett fel hitelt azért, hogy az év későbbi időszakában lejáró adósságát törlessze - érvelt Varga. A kormány jelenleg a mostani értékekhez közeli árfolyam mellett a maastrichti adósságmutató 77,8 százalékra történő csökkenésével számol. Emellett szakmaiatlannak tartja azt a Vágó által alkalmazott megközelítést, amely összemossa az alaptörvény szerinti adósságmutatót a maastrichtival, illetve az NGM honlapján közzétett adósságnyomás-mérő mutatójával. Az alaptörvény szerinti mutatót a stabilitási törvény részletszabályai szerint azonos árfolyamon kell számolni, szemben a maastrichti és az adósságnyomás-mérő mutatóval, mely utóbbiakat a forint árfolyamának ingadozása is befolyásolja. Az Orbán-kormány továbbra is prioritásként kezeli az adósság elleni harcot. Ezt igazolja az a tény is, hogy az Európai Unió tagállamai közül 2010 óta Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben az államadósság GDP-hez viszonyított aránya - tette hozzá a tárcavezető.

Pénztárgépek és e-útdíj: csak nyugi

A Nemzeti Adó és Vámhivatal által online módon felügyelt pénztárgépekre vonatkozó rendelet hatályba lépése - éppen a hatékony és biztonságos működés, a költségvetési bevételek megbízható biztosítása érdekében - lehetővé teszi a kellő felkészülést, tehát a szükséges műszaki fejlesztések időszükséglete, a gyártási idő, a hatósági engedélyezés és a műszaki berendezések üzembe helyezéséhez szükséges idő mind figyelembe lesz véve a pontos határidő meghatározásakor. Jelentős csúszással, és így jelentős költségvetési bevétel kieséssel a kormány nem számol.

"A képviselő úr tévesen következtet az e-útdíj tender sikertelenségéből a tervezett bevétel kíesésére". A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, azaz a szaktárca álláspontja szerint nincs veszélyben az útdíjból származó bevételek realizálása. A sikertelen tender után az állam fogja a beruházást végrehajtani - nyugtatott tovább a miniszter.

Nő a gazdaság és a fogyasztás is

A magyar gazdaság nemzetközi környezetét tekintve biztató, hogy a nemzetközi intézmények (Európai Bizottság, IMF, OECD) 2013-ra kivétel nélkül a korábbi évnél gyorsabb növekedést vetítenek előre kereskedelmi partnereinknél. A külső konjunktúra indikátorokkal párhuzamosan a hazai konjunktúra indikátorok is javulást jeleznek. A feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (bmi) januári értéke komoly növekedést mutatott, amely a feldolgozóipari kibocsátás emelkedését vetíti előre. A GKI-Erste konjunktúraindexe 2013. január folyamán ismét javulást jelzett, és csaknem elérte tavalyi csúcspontját. (A bmi magas szintje februárban és márciusbban is maradt, ám a GKI mutatói közül a vállalati index március-áprilisban már sokat romloit, míg a lakosági erősödése megállt- a szerk.) Emellett az OECD által készített magyar reálgazdasági ciklus változásait követő indikátor egymást követő ötödik hónapban nő.

A háztartások fogyasztását több, a kormány által meghozott intézkedés is növelheti. 2013-ban az inflációt meghaladó ütemben emelkednek a minimálbérek és a nyugdíjak. A jövedelmek reálértékét tovább növeli a január elején hatályba lépő rezsicsökkentés: az alacsonyabb lakossági elektromos áram, távfűtés és vezetékes gázáraknak köszönhetően felszabaduló jövedelmeket a háztartások fogyasztásuk növelésére fordíthatják.

Ceterum censeo: és ott a tartalék is

A 2013-as költségvetést jelentős extra tartalékokkal fogadta el a parlament, amelyek biztosítják, hogy negatívabb forgatókönyvek teljesülése esetén is biztonsággal tartható legyen a kitűzött, uniós módszertan szerinti 2,7 százalékos GDP-arányos hiánycél - érvelt sokadjára Varga. A kormányzat az államháztartási folyamatokat kézben tartja.

A kormányzatnak el kell kerülnie a gazdasági növekedést visszafogó túlintézkedéseket. A kabinet figyelemmel kíséri a gazdasági és költségvetési folyamatokat, és szükség esetén intézkedik a hiánycél tartása érdekében - ígérte a tárcavezető.