Varga: elegendő a devizatartalék a bizalomhoz

Írásbeli kérdésre adott válaszban fejtette ki meglátásait Magyarország devizatartalékáról Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a tartalék jelenlegi mérete megfelel a különböző szabályoknak és elegendő ahhoz is, hogy a piac bizalmát biztosítsa. Azt is rögtön hozzáteszi, hogy a tartalék szintjéről a jegybank illetékes dönteni, nem pedig a kormány.
portfolio.hu, 2013. március 14. csütörtök, 09:58
Fotó: Napi.hu

Volner János jobbikos országgyűlési képviselő arról érdeklődött a nemzetgazdasági miniszternél, hogy ideális mértékű-e az MNB jelenlegi devizatartaléka. Írásbeli kérdésére Varga Mihály válaszolt. A parlament oldalán elérhető dokumentumban a frissen kinevezett miniszter emlékeztet arra, hogy "a devizatartalék optimális szintjének meghatározására többfajta szabályt alkalmaznak".

"A devizatartalék nagyságára vonatkozó egyik fontos szabály háromhavi import fedezetét írja elő, a másik az úgynevezett Guidotti-Greenspanszabály, amely a nemzetgazdaság rövid, tehát az éven belül lejáró külső adósság mértékének megfelelő tartalékot ír elő. Más mutatók a teljes külső adósságot veszik figyelembe, vagy a rövid lejáratú banki megtakarításokhoz mért szintjét, ezenkívül léteznek még az úgynevezett optimalizáló modellek, amelyek a tartaléktartás hasznát és költségeit egyaránt figyelembe veszik. A nemzetközi szervezetek, a hitelminősítők, illetve a nagybefektetők gyakran más-más mutatókat vizsgálnak egy ország esetében" - fejti ki Varga.

Arra is rámutat, hogy 2012. év végén Magyarország devizatartaléka 34,4 milliárd eurón állt, ami 5,5 havi import fedezetére volt elegendő és 1,7-szer volt magasabb, mint a rövid külső adósság. "Ugyanakkor a szabályoknál is fontosabb, hogy a devizatartaléknak a piac számára is meggyőzően elegendőnek kell lenni, azaz a piaci bizalmat kell biztosítania" - hangsúlyozza válaszában a tárcavezető. "A devizatartalék jelenlegi szintje ennek a követelménynek is megfelel, egyben az MNB törvény 4. § (3) bekezdése alapján a magyar gazdaság külső stabilitását megfelelően biztosítja" - vélekedik Varga.

A miniszter azt is hozzáteszi, hogy "a devizatartalék szintjének meghatalmazása a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a jegybank Monetáris Tanácsának a hatáskörébe tartozik, így a Kormány ebben a kérdésben nem illetékes". Arra is emlékeztet, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés, illetve a jegybanktörvény megtiltja a devizatartalék államadósság csökkentési célokra történő felhasználását.

Varga Mihály óvatos és nyugtató szavai azok után érkeztek, hogy a forint az elmúlt napokban látványos zuhanást szenvedett el. Részben amiatt, hogy a piaci szereplők bizonytalanok a monetáris politika jövőbeni irányát illetően és hogy a kormány és a jegybank szövetsége, valamint tervei hogyan fogják érinteni az MNB devizatartalékát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2013.03.14 13:55

Most meg jó az előző kormány mert megteremtette az alapot a fosztogatáshoz. Ma ezt kell mondani, holnap jöhet a mocskos Gyurcsány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.03.14 10:22

Vargának ugyanúgy nem fog szólni senki ha elkezdik kiszedni a pénzt az MNB széfjéből, mint ahogy Tokióban is az IMF tárgyalófelek közölték vele, hogy otthon éppen IMF ellenes kampányt csinál a kormány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html