A nemzetgazdasági tárca vezetője erről az Inforádió Aréna című műsorában beszélt kedden. Úgy fogalmazott: a kincstárban több lehetőség van, mint amit most tud. Fontosnak nevezte, hogy a kincstár nyitni tudjon nemcsak az állampapír-forgalmazás irányába, hanem abban is, hogy sokkal ügyfélbarátabbá váljon, azaz megteremtődjön annak lehetősége, hogy önkormányzatok számlavezetését is el tudja látni.

Varga Mihály elismerte, hogy egy ilyen változásnak a kereskedelmi bankok nem örülnének, de hangsúlyozta, hogy ezen a területen van megtakarítási lehetőség, és ez a közösség szempontjából hasznos. Leszögezte, hogy nincs szükség az önkormányzatoknak az államkincstáron keresztüli hitelezésére, hiszen "arra ott vannak a bankok, tehát nem arról van szó, hogy beruházásokhoz ad a kormány kedvezményes hiteleket". Nem is lenne célszerű, hiszen egy versenypiacon keresztül kell kialakulnia a kamatszinteknek - tette hozzá.

A gazdasági tárca vezetője az interjúban arról is beszélt, hogy lehetővé kell tenni, hogy az államigazgatásban dolgozó munkavállalók számára a bérkifizetés is sokkal felhasználóbarátabbá váljon. "Ehhez keresek egy új embert" - mondta, utalva arra, hogy április végén mentette fel Kandrács Csabát, a szervezet korábbi elnökét, s helyére - megbízott vezetőként - miniszteri biztost nevezett ki.

Az interjúban elhangzottakról további részleteket korábbi cikkünkben olvashat.