Varga fontos bejelentést tett - örülhetnek a devizahitelesek?

A kormány szerdai ülésén megvitatja egy szakértői csoport munkaanyagát a devizahitelesek helyzetének megoldására a Kúria jogegységi döntése után - mondta a Reuters hírügynökségnek adott, kedden megjelent interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
MTI-Eco, 2014. június 24. kedd, 15:07
Fotó: Napi.hu

A kormány olyan javaslattal igyekszik ősszel előállni, amely nem veszélyezteti a bankrendszer egészséges működését, de jó megoldást jelent a devizahitelesek problémájára - tette hozzá a miniszter, aki arra is célzott, hogy még a keddi nap folyamán találkozást tervez a Bankszövetség vezetőivel. Varga Mihály szavaiból kiderült, hogy többlépcsős megoldásra gondol.

A költségvetés helyzetéről szólva a miniszter elismerte, hogy a forgalmi és a jövedéki adóbevételek valamint a vártnál alacsonyabb infláció miatt némi időbeli csúszás van a büdzsében, de azt szükség esetén a kormány a tartalékok felhasználásával, vagy más egyedi megoldással a második félév során kezelheti.

Varga Mihály az év egészét tekintve nem érzi veszélyben a 2,9-százalékos GDP-arányos deficitcél teljesülését.

A miniszter úgy ítélte meg, hogy az idei gazdasági növekedés 2,5 százaléknál nagyobb is lehet, amennyiben az ukrán-orosz konfliktus nem mérgesedik el annyira, hogy a magyar ipar kulcságazatainak veszteséget okozzon. A miniszter elismerte, hogy a Visegrádi négyeket (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) már sújtja az Ukrajnával lebonyolított kereskedelmi forgalom csökkenése, de hozzátette, hogy Ukrajna csak 2,5 százalékos súllyal részesedik Magyarország külkereskedelméből, míg Oroszország a legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívül.

HOZZÁSZÓLÁSOK