Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy 2011 végén az S&P volt a második hitelminősítő, amely bóvliba minősítette Magyarországot, ezzel elvágva azon befektetőktől a magyar állampapírpiacot, amelyeknek üzletpolitikája nem engedi az ilyen típusú adósságpapírokba való befektetést.

Most pedig épp az S&P az, amelynek döntésével és a Fitch felminősítésével együtt Magyarország immár ténylegesen a befektetésre ajánlott kategóriába kerül. A miniszter elmondta: a magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet már évekkel ezelőtt megelőlegezte a felminősítéseket, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok pedig a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten vannak.

Időszerű volt

A miniszter hozzátette: a befektetési kategóriába kerülés már több éve időszerűnek mondható. Gyakorlatilag nem volt olyan makrogazdasági mutató az elmúlt években, amelyben nem értünk volna el trendszerű javulást. Példaként említette fizetési mérleg és a GDP alakulását, az államháztartás helyzetét, az államadósság mértékét és szerkezetét, vagy a munkaerőpiaci helyzetet.

Péntek este közzétett jelentésükben a S&P elemzői kiemelték, hogy a korábbi, márciusban készült előrejelzésükhöz képest hazánk növekedési kilátásainak javítását is indokoltnak látják: a hitelminősítő intézet szerint a 2016 és 2019 közötti időszakban Magyarország GDP-je a korábbi 2 százalék helyett átlagosan 2,5 százalékkal növekszik majd.

További javulás a cél

Elismerték, hogy - többek között - a pozitív fizetési mérlegnek, az államadósság devizaarányának csökkentésének és az önfinanszírozási programnak köszönhetően jelentősen mérséklődött az ország és a pénzügyi szektor sérülékenysége. A cég az államháztartás helyzetéről is elismerően szólt: a többletbevételek csökkentik a hiányt, ugyanakkor növekedésösztönző intézkedésekre is lehetőséget biztosítanak.

További pozitívumként kiemelték, hogy a fiskális élénkítés úgy valósulhat meg, hogy mindez a 2 százalék körüli hiányszintet nem veszélyezteti. A hitelminősítő szerint az államadósság csökkenése is folytatódni fog: várakozásaik alapján a jelenlegi folyamatok mellett az államadósság GDP arányos mértéke - összhangban a nemzetgazdasági tárca várakozásaival - 2019-re 70 százalék alá süllyed. Varga Mihály elmondta: a kormány célja, hogy ne csak a kedvező folyamatok fenntarthatóságát biztosítsa, hanem további javulást is elérjen a gazdaságpolitika.

Megszólalt az MNB

Az S&P döntését a Magyar Nemzeti Bank is üdvözölte.  Közleményben emlékeztettek arra, hogy az MNB korábban is többször jelezte: az elmúlt évek fiskális, majd monetáris politikai fordulatának következtében olyan markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatók és a kockázati megítélés vonatkozásában, hogy szakmailag indokolttá és esedékessé vált a felminősítés.

Mandátumával összhangban a jegybank továbbra is minden lehetséges eszközével hozzájárul a hazai gazdaság stabilitásának biztosításához, és bízik abban, hogy az elmúlt időszak felminősítéseit újabb pozitív értékelések követhetik - hangsúlyozta közleményében az MNB.