Varga: jót tesz az alacsony olajár a GDP-nek

Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért novemberi elismeréseinek átadásán elismerően szólt a magyar gazdaság teljesítményéről, és azt mondta, hogy a tartósan alacsony olajár akár 0,5-0,6 százalékponttal is gyorsíthatja a jövő évi gazdasági növekedést a tervezett 2,5 százalékhoz képest.
MTI-Eco, 2014. december 17. szerda, 13:15
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály miniszter az évet összegezve felidézte, hogy Magyarország a gazdasági növekedést tekintve dobogós az Európai Unió országai között. Az idei átlagos növekedés 3,2 százalék körül várható, és a két nappal ezelőtt elfogadott jövő évi költségvetés várhatóan megteremti a lehetőségét annak, hogy a növekedés folytatódjon. Varga Mihály kiemelte, hogy a magyar államháztartás hiánya az idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt marad. Az elmúlt három hónapban több volt az államháztartás bevétele, mint a kiadása, erre 25 éve nem volt példa - fogalmazott.

Megjegyezte azt is, négy hónapja negatív tartományban van az infláció, amelyet elsősorban az energiaárak csökkenése húz lefelé. Ha a mintegy 8,5-9 milliárd dolláros negatív energiaszaldó a következő évben egyharmadával csökken, akkor a magyar gazdaság költségszinten versenyképesebb lehet - véli Varga.

A jövő év első felében, ha tartósan alacsony olajárral lehet számolni, akkor a magyar gazdaság növekedési kilátásai javulnak. A kormányzati prognózis 2,5 százalék 2015-re, de ha az olajár a jelenlegi szinten stabilizálódik egy időre, akkor akár 0,5-06 százalékponttal gyorsabb gazdasági növekedés is lehet jövőre - közölte Varga Mihály.

A következő év kilátásairól szólva a nemzetgazdasági miniszter megismételte, hogy az uniós támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, főként a foglalkoztatást, a hozzáadott értékben történő növekedést, a kutatás-fejlesztést és az innovációt kívánják támogatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2014.12.17 14:21

az olajon nyerünk, az orosz válságon veszítünk.
hogy mi lesz, azt még nem lehet megbecsülni sem, mert igencsak bizonytalan a végkifejlet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.17 13:58

....3 felett lesz jövőre .....,ha a háttérhatalom nem csinál káoszt a világon ....220 év alatt sokat csinált ,és sokan haltak bele !!!..1789-től...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html