Varga Mihály a Hír TV Magyarország élőben című műsorában közölte: a kabinet ragaszkodni fog ahhoz az elváráshoz, hogy a devizahitelek kapcsán megtörténjen az elszámolás a bankrendszerben. Hozzátette, hogy ennek során a devizahitelek döntő többségét valamilyen rendszerben, sorrendben forintosítani kell.

Kiemelte: a Kúria kettes jogegységi döntése arra vonatkozott, hogy azokat a kölcsönszerződéseket, hitelszerződéseket is vizsgálni kell, amelyek nem feltétlenül a "devizakörben" születtek, így ebből a szempontból a forintalapú hiteleket is meg kell nézni.

Varga Mihály a Kúria döntése alapján az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében számos perre számít, és úgy vélte, akár néhány ezer per is indulhat annak kimondása érdekében, hogy egy-egy szerződés tisztességes vagy tisztességtelen volt.

"Nagyon bízom benne, hogy nem lesz ítélkezési szünet", ezek a perek várhatóan a nyár folyamán megindulnak, ha lesznek ilyen eljárások, így ezeket az ősz folyamán le lehet majd zárni, és nem fogják befolyásolni a devizahitelek elszámolását. A törvényjavaslatban szűk határidőket fogalmazott meg a kormány azzal kapcsolatban, hogy a perek kifutása mennyi időt vehet igénybe - mondta Varga.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy kedden találkozott a Magyar Bankszövetség képviselőivel, és a megbeszélésen kiderült, hogy néhány kérdésben valószínűleg a bankok is bírósághoz fordulnak.