Varga: kemény tárgyalás lesz az IMF-fel, főleg adózási kérdésekben

A magyar fél még nem tudja pontosan, hogy miről lesz majd szó a tárgyalóasztalnál a nemzetközi szervezetekkel folytatott egyeztetéseken, de vannak sejtései. Erről Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter beszélt az MTV Ma Reggel című műsorában. Elsősorban az adópolitika területén számít kemény tárgyalásra a magyar delegációvezető. Szóba kerülhet a vagyonadó, az ingatlanadó, de várhatóan a tranzakciós illeték jegybankra történő kiterjesztése is, miután Simor András "dörgedelmes leveleket írt a kormánynak".
portfolio.hu, 2012. július 9. hétfő, 10:20
Fotó: Napi.hu

"A nagy kérdés, hogy miről beszélünk majd a tárgyalóasztalnál. Ezt nem tudjuk, de sejtéseink vannak" - mondta Varga Mihály. A tárca nélküli miniszter szerint először a tények pontosítására és tisztázására van szükség, például ilyen, hogy mekkora a növekedés és a hiány. A jövő év megint nagy kérdés, hiszen addig a költségvetés főszámait elfogadja a parlament és mi azokat akarjuk majd ismertetni az asztalnál a tárgyalódelegációval - tette hozzá a tárca nélküli miniszter.

"Innentől kezdődik az izgalmas rész. Nem lesz ez sétagalopp. Nem lesz piros szőnyeg kiterítve és az, hogy itt írják alá" - vetítette előre a kormánypárti politikus. "Itt egy kemény tárgyalás lesz, főleg adózási kérdéseknél számítok vitára. Olyan adók előkerülhetnek, mint például a vagyonadó, az ingatlanadó kérdése".

"Az IMF nem szívbajos. Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában olyan témákat előhozott, hogy a politikusok vakargatták a fejüket" - vélekedett Varga Mihály, aki hozzáfűzte: meglátjuk, hogy meddig tudunk eljutni júliusban, és majd augusztus végén folytatjuk.

Nyitott a magyar fél

A konkrét tárgyalási témákról szólva Varga Mihály kifejtette, hogy "beszélni mindenről lehet". "Ha olyan kérdéseket érintenek, amelyek a magyar gazdaságpolitika alapelemei, akkor elmondjuk, hogy mi a magyar fél véleménye. Lehet, ahol lehet kompromisszumot kötni, lehet, ahol nem" - magyarázta. Elmondása szerint a magyar fél nyitottsággal fog leülni a tárgyalóasztalhoz. "A kérdés, hogy mi van a valutaalap zsákjában".

A tranzakciós adó is téma lesz

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha a nemzetközi szervezetek tárgyalódelegációja beleköt a pénzügyi tranzakciós adóba, Varga Mihály úgy felelt, hogy "biztos elő fog kerülni". "A jegybankelnök úr már dörgedelmes levelet írt a magyar kormányhoz, hogy mi az, ami szerinte sérti a jegybanki függetlenséget és mi az, ami számára sérelmes. Ezeket szerintem elő fogja hozni a valutaalap és a Bizottság is, sőt nemcsak a Bizottság, hanem az Európai Központi Bank képviselője is ott ül majd a delegációban" - magyarázta.

"Ezeket elő fogják hozni, de mi el fogjuk mondani, hogy az volt eddig a furcsa, hogy miközben a bankoknak nagy része fizetett bankadót, addig a jegybank kimaradt. A jegybank bevonása helytálló kezdeményezése volt a kormány részéről. Nem hiszem, hogy ezen múlna a tárgyalások sikeressége" - fejtette ki Varga.

A Magyar Nemzeti Bank múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra Simor András Matolcsy Györgynek és Orbán Viktornak írt levelét. A jegybankelnök a nemzetgazdasági miniszternek címzett levelében hangsúlyozza, hogy a tranzakciós illeték MNB-re történő kiterjesztése sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét, valamint felveti a monetáris finanszírozás tilalma szellemének sérelmét.

Varga Mihály a köztévé hétfő reggeli műsorában sérelmezte azt is, hogy november óta húzódtak az előkészítő tárgyalások. "Ez szerintem is nonszensz" - jelentette ki Varga.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.07.09 12:49

@aleva: Ha jól tudom, akkor nem az adni akarással, hanem a feltételekkel van gond... Érdekes, Romániát sem kezelik másként, amint elkezdték másolni az orbáni szabadságharcot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.07.09 11:01

Hát igen, Ferink pillanatok alatt kapott 25 milliárdot, meg a görögöknek is elengedtek 170 milliárdot, mert tudják a piacok, hogy ők megbízhatóak.
Nem kell attól rettegni, hogy vissza akarják fizetni az adósságot. Csak ennek a kormánynak nem akarnak adni még 15 milliárdot sem, védőhálónak meg pláne nem, mert megbízhatatlanok ugyebár. Vajon miért van az, én ezekbe jobban bízok? Az MNB sem nem magyar, sem nem nemzeti, csak Bank. Meg kéne a nevét változtatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html