Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány gyors megállapodást szeretne elérni ősszel a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, amire reményt ad, hogy a felek a fő irányokban egyetértettek - mondta Varga Mihály, aki kifejtette: a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy "nem vagyunk messze egymástól az intézkedések mögötti számokat tekintve, így optimistán lehet várni az őszi tárgyalásokat."

Az IMF szakértői is a növekedés ösztönzésére helyezték a hangsúlyt, emellett az államháztartási hiány további csökkentését, az államadósság mérséklését, a versenyképesség erősítését tekintik kiemelten fontos kérdésnek, a megoldási módokat azonban sokszor másképp látják - tette hozzá. Az IMF szakértői a gazdasági növekedés banki oldalról való beindítását tekintik elsősorban fontosnak, míg a magyar kormány a foglalkoztatás bővítését rangsorolja előre - mondta Varga Mihály.

Bankok és foglalkoztatottság

A valutaalap szakértői a világgazdaság korábban vártnál szerényebb növekedését várják. Bár az IMF-szakértők szerint is a magyar gazdasági növekedés alapja az export bővülése lesz, de a szerény globális bővülés miatt szerintük Magyarország kivitelének növekedése sérülékeny lesz - mondta el a IMF véleményét a miniszter. "Az IMF szakemberei szerintünk túl sokat foglakoztak a bankok problémáival, míg mi a foglalkoztatás bővítésére helyeztük a hangsúlyt. Elmondtuk, hogy 2014-től a bankadó mértéke az EU átlagos szintjére csökken Magyarországon" - emelte ki Varga Mihály.

A kis- és közepes vállalkozások adóztatásának kérdésében is nézetkülönbség volt, az IMF/EU küldöttsége azt mondta, hogy a kkv-kat a nagy cégekhez hasonlóan adóztassa a kormány, ezzel a magyar fél nem értett egyet. "A kkv-k adóztatásában szeretnénk továbbra is kedvezményeket biztosítani" - mondta a miniszter.

Varga Mihály kiemelte: a vitás kérdések között voltak a magyar makrogazdasági keretek abban a vonatkozásban, hogy az IMF képviselői egy lassuló világgazdasággal számolnak, emiatt azt mondják, hogy 2013-ban a magyar államháztartásban a költségvetésben felvázolthoz, azaz a GDP arányosan 2,2 százalékos államháztartási deficithez képest egy jóval nagyobb hiány alakulhat ki. "Ezzel szemben a magyar kormány úgy ítéli meg, hogy az időközben meghozott intézkedésekkel, például a magasabb tartalékokkal, a munkahelyvédelmi akciótervben szereplő intézkedésekkel meg lehet teremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar államháztartásban tudjuk tartani ezt a deficitmértéket, és év közben is készek vagyunk olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel a jövő évi hiánycél elérhető lesz" - mondta a tárca nélküli miniszter.

Nézetazonosság és nézeteltérés

"Abban nézetazonosság, illetve nézeteltérés van közöttünk egyszerre, hogy milyen intézkedésekkel lehet még stabilabbá tenni a költségvetést" - emelte ki Varga Mihály, hozzátéve: nyáron ezeken a kérdéseken dolgozik majd a kormány is. Rámutatott, hogy ehhez kapcsolódik a tranzakciós illeték ügye is. Elmondta: a megbeszéléseken konkrét felvetésként hangzott el, hogy az MNB-re kivetett tranzakciós illetéket szüntesse meg a kormány. Azok után, hogy Európai Központi Bank (ECB) ezt a szakértői véleményét kiadta, még határozottabb felvetésévé vált ez a nézet az EU/IMF delegációjának. A magyar kormány megvárja, amíg megérkezik az EKB hivatalos véleménye, és ha ezt a véleményt magáévá teszi az Európai Bizottság is, akkor "nyilván nyitottak vagyunk arra, hogy szükség esetén ennek a módosításnak az előkészítését megtegyük" - közölte Varga Mihály. "Ez ma még nem kérdés, még csak az ECB véleménye ismert. Az Európai Bizottság megfontolhatja, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Az Európai Bizottság hivatalos álláspontját a magyar kormánynak meg kell várnia" - magyarázta a politikus.

Az egykulcsos adó szóba került két vonatkozásban; egyrészt felvetették, hogy az alacsonyabb jövedelműek ösztönzése érdekében mérlegelje a magyar kormány a rendszer módosítását, ez lehet egy újabb kulcs bevezetése a magasabb jövedelműekre, mondták a nemzetközi szervezetek szakértői, ennél többször hangzott el az a részükről, hogy a családi adókedvezményt ne tartsa fenn a magyar fél - mondta el Varga. "2013 lesz az első tiszta éve ennek az új adórendszernek, ekkor kivezetjük a szuperbruttót, a különböző kompenzációkat. A magyar kormány a családi kedvezményt fenn akarja tartani, mi 2013-at megvárnánk, és maximum 2013 első fél éve után vizsgálnánk meg, hogy az adórendszer milyen hatásokat tudott tiszta formájában kiváltani" - mondta Varga Mihály.

Az ingatlanadó, a vagyonadó konkrét kérdésként nem került szóba a tárgyalásokon, mondta a miniszter, hozzátéve, ugyan a bankadó, a telekommunikációs adó kérdése felmerült, de olyan javaslat nem hangzott el, amely a kieső bevétel pótlására megfelelő megoldást adott volna - mondta végezetül a tárca nélküli miniszter a múlt heti tárgyalásokról.