Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány komoly eredményként könyveli el, hogy kedden sikerült megállapodni a szociális partnerekkel a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Idén - minden különösebb kormányzati intézkedés nélkül - eddig mintegy 7 százalékkal nőttek a reálbérek, a következő két évben a béremeléseket a kormányzat a munkáltatói járulékok csökkentésével is támogatja - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Ennek köszönhetően a munkáltatói járulékok jelentős - két év alatt 7,5 százalékpontos - csökkentése mellett jövőre a vállalkozások egységes 9 százalékos társasági adójával az Európai Unió élvonalába kerül az ország, az adó- és járulékcsökkentéssel erősödik Magyarország versenyképessége.

Az adó- és vámhatóságok szervezeti integrációja általános európai tendencia, Magyarországon 2011-ben egyesítette a kormány az addig külön működő adó- és vámhatóságot. Ezzel egy szervezetbe került az állami adóhatósági, vámhatósági, valamint a pénzügyi nyomozói tevékenységek ellátása - mondta Varga Mihály.

Ahogy más országokban, Magyarországon is az állami bevételek beszedésének hatékonyabbá tétele, az adminisztrációs költségek csökkentése, és a világgazdasági tendenciák indokolták leginkább az adó- és vámszakmai terület, valamint a pénzügyi bűncselekmények ellen küzdő szervek integrációját. Az új adórendszer és az új adóhatóság kialakítása együttesen eredményezték, hogy jelentősen emelkedtek a költségvetés bevételei és javult az adómorál.

Varga Mihály rámutatott: egyértelműen kijelenthető, hogy az adó- és vámhivatal integrációja a feketegazdaság elleni fellépésben sikereket hozott, a feketegazdaság mérete csökkent, és jelentősen emelkedtek az adóbevételek is.

Az adóelkerülés, a feketegazdaság, és az adócsalás elleni harcban Magyarország sikeresen bevezette és alkalmazza az on-line pénztárgépeket, és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, az ekáer bevezetése is eredményes volt, olyannyira, hogy az ekáer, mint újdonság, jelentős érdeklődést váltott ki más országok adóhatóságainál.

A növekvő adóbevételek ahhoz is hozzájárultak, hogy a 2010-es 7-7,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány tavaly már 1,7 százalékra csökkent - emelte ki Varga Mihály, hozzátéve, az ekáer mindezek mellett az adó- és vámterület eredményes és hatékony együttműködését is igazolja.

A kormány nemcsak a költségvetési bevételeket biztosító szervezetként, hanem a gazdaságpolitika támogatójaként is tekint az adóhatóságra, ezért több új elvárást is megfogalmazott a közös intézménnyel szemben, így egyebek mellett a hatóság szolgáltató jellegének erősítését írta elő.

Az adóhatósággal szembeni elvárás, hogy partnerként kell támogatnia a jogkövető adózókat. Ennek érdekében a kormány egyszerűsítette a szervezet felépítését, olyan új fogalmakat vezetett be, mint például a megbízható, illetve a kockázatos adózók és azok megkülönböztetése, illetve a kabinet kialakította az ezekhez kapcsolódó kedvezmények rendszerét is. Felidézte: 2017-től a személyi jövedelemadó esetében lehetővé tették, hogy a legtöbb magánszemély bevallását az adóhivatal készítse el.