Varga: Magyarország Európa élén

Az adósságcsökkentés politikájára szükség van ahhoz, hogy továbbra is támogathassuk a gazdaság növekedését, folytatni tudjuk a munkahelyteremtést és javíthassuk a családok helyzetét - fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Századvég államadósságról szóló budapesti konferenciáján. 2010 óta - az uniós államok közül - Magyarországnak sikerült a legnagyobb mértékben, 8,2 százalékponttal csökkentenie az adósságrátát, ahogyan egyedül nálunk töretlen a csökkenés folyamata is - állította a gazdasági miniszter.
Napi.hu, 2016. február 27. szombat, 12:02
Fotó: Napi.hu

A magyar kormány következetes gazdaságpolitikával elérte, hogy a bruttó hazai termékhez viszonyított adósságunk aránya 11 százalékkal az uniós átlag alá süllyedt - emelte ki Varga Mihály.

A tárcavezető előadásában az elmúlt közel hat esztendőt értékelve leszögezte: a 2010 előtti időszakban mind az ország külső adóssága, mind az államadósság jelentősen emelkedett, ami gátolta a növekedést és jelentős sérülékenységhez vezetett.

Ebben a környezetben a kormánynak a gazdasági növekedés beindításához egyszerre kellett rendbe tenni a költségvetést, leépíteni az adósságállományokat, és végrehajtani az elmaradt reformokat - hívta fel a figyelmet a gazdasági tárca vezetője. Mára akár a gazdasági növekedés ütemét, akár a munkában állók számát, vagy a költségvetési hiány, illetve az államadósság alakulását tekintjük, az eredmények meggyőzőek. "Hátrányból indulva is elértük, hogy az unió államai között abba az igen szűk elitbe tartozhassunk, amelyek tudták csökkenteni adósságukat - tette hozzá a miniszter. A magyar gazdaság teljesítményét különösen aláhúzza, hogy nemcsak az önkormányzati adósságátvállalást oldotta meg a kormány, hanem pontot tett a lakossági devizahitelezés végére is.

Varga Mihály kedvező irányú változások előmozdításában meghatározónak nevezte a lakossági állampapír-vásárlások szerepét a hazai adósságfinanszírozásban. A 2012-ben elindított program eredményességét jól tükrözi, hogy a lakosság kezében lévő állampapírok állománya az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett.

Tavaly év végére Magyarország erős egyensúlyi és reálgazdasági helyzetét a nemzetközi intézmények és piaci elemzők is elismerik - hangoztatta a szakminiszter, kijelentve: a korábbi kritikus véleményekkel ellentétben, már tőlük is egyre több megerősítés érkezik a magyar gazdaság teljesítményéről, költségvetési politikánkról és adósságkezelésünkről.

Varga Mihály úgy véli: az államháztartási hiány alakításának kérdését fontos szakmai vitának kell kísérnie. A kormány az eddigi eredmények tükrében elkötelezett abban, hogy hiány nélkül működjön a magyar állam, mert hosszú távon így biztosítható az államadósság tartós csökkentése - tette hozzá a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2016.02.28 20:42

@krix: A jelenben élek és a jövőre gondolok. A jelen hazugságai itt vannak velünk, és a hazugságok következmények nélkül árasztják el az életünket. Engem zavar, ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.02.28 20:33

@krix: Már árnyaltabbak a megállapításai,esetenként helyes. Az jól látszik teljesen tájékozatlan ,ugyanis a cégek béremelésére a kormánynak kevés hatása van,csak javasolhat. 12 évig vezettem egy külföldi tulajdonú céget,de csak arra vigyáztunk,hogy a béremelés mindíg felette legyen az iparági átlagnak ami sokszor a másfélszerese volt a kormány által a állami alkalmazottak béremelésének amit a mindenkori kormányok állapítottak meg. Az 1998-2002 közötti magát kormánynak minősített CSÜRHE az állami alkalmazottakat megnyomorította és azért volt a Medgyessi féle 50 %-os béremelés szükséges. A jelenlegi kormány a 2010 utáni állami alkalmazottak bérét 2015 májusra 4,4 % al emelte a 2010 januári bérhez képest. Nem a véletlen műve az egészségügy ,az oktatás és egyéb kisegítők elégedetlensége.
Amennyiben a jelenlegiek maradtak volna a 2010 es adórendszernél sokkal igazságosabb-arányosabb volna a jövedelmi viszony. Ennek a kormánynak az ISTEN pénze is kevés volna , a 2010 évi nettó minimál bért 23 % al emelte míg a munkáltatót terhelő állami bevételt 100 % ra növelte. Nem kellene figyelmen kívűl hagyni a tényeket és a CSÜRHE pártját fogni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.02.28 19:55

@krix: "A Tolna megyei Bátaszéken idén januárban döbbentek rá, hogy jóval többet fizetnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik), mint amennyit a település 2013 januárjától állami fenntartásba vett Cikádor Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolájára a központ költött. A szekszárdi tankerület kimutatása szerint az iskola 2014-ben 63 millió forintjába került a Kliknek, az önkormányzatnak viszont havonta 8,1 millió (azaz egy évben 97 millió) forint hozzájárulást kellett fizetnie a központnak "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.02.28 19:53

@krix: Ön roppant tájékozatlan!

"Több önkormányzat is inkább visszakérte az iskolákat, mivel kiszámolták, hogy többe kerül nekik, ha a Kliknek kell fizetniük, akik nem költik az iskolákra a befizetett összeget ? írta a hvg.hu. "

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/10/31/Visszakerik_az_iskolakat_a_Klik_csak_elnyel_9ATEYF

Jöhet másik érv!
Van egyáltalán???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.02.28 19:51

@krix: Nem, az iskolák fenntartását nem vette el az állam: ugyanis elveszi a működtetés gondolt költségeit az ónkormányzatoktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html