Az idei első negyedévben kedvező változások indultak el a magyar gazdaságban, ugyanis az - ha kis mértékben is - elindult a növekedési pályán - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter "Magyarország kedvező gazdasági mutatóiról" című beszédében a Parlamentben. A 0,7 százalékos - 2012 IV. negyedévhez mért - negyedéves növekedéssel - Magyarország a három legjobb uniós tagország között van - vagyis elmozdultunk a holtpontról. A növekedéshez hozzájárult az ipar, az építőipar teljesítménye. Ez utóbbi különösen örvendetes, hisz hosszú évek óta csökkent.

A kormány éves szinten 0,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, az év első felében lassabb, majd gyorsuló növekedést - ezt tükrözik az első negyedéves adatok. A jó teljesítményhez kell a mezőgazdaság jó eredménye, de növekedést segítik az MFB és az MNB hitelprogramjai. A magyar gazdaság legfontosabb húzóereje továbbra is az export - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

"Mindez felesleges szócséplés lenne", ha mindezen folyamatok nem járnának együtt a foglalkoztatás növekedésével. A miniszter emlékeztetett arra, hogy már tavaly a - válság ellenére - nőtt a foglalkoztatottság, az infláció pedig több évtizedes mélypontra csökkent.

Az MSZP nevében Szekeres Imre szerint tényleg jó hír, hogy nő a magyar gazdaság, és az ország kikerül abból a válságból, amit az elmúlt három év kormányzása okozott.

Halász János KDNP-s képviselő szerint arcpirító a szocialisták "elmúltháromévezése", hisz a magyar gazdaság válságát az "elmúlt nyolc év" okozta.