Varga "Magyarország kedvező gazdasági mutatóiról" beszélt

Az első negyedéves GDP adatok beleillenek a kormány terveibe, éves szinten 0,7 százalék lehet a növekedés.
Papp Zsolt, 2013. május 21. kedd, 13:22
Fotó: Napi.hu

Az idei első negyedévben kedvező változások indultak el a magyar gazdaságban, ugyanis az - ha kis mértékben is - elindult a növekedési pályán - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter "Magyarország kedvező gazdasági mutatóiról" című beszédében a Parlamentben. A 0,7 százalékos - 2012 IV. negyedévhez mért - negyedéves növekedéssel - Magyarország a három legjobb uniós tagország között van - vagyis elmozdultunk a holtpontról. A növekedéshez hozzájárult az ipar, az építőipar teljesítménye. Ez utóbbi különösen örvendetes, hisz hosszú évek óta csökkent.

A kormány éves szinten 0,7 százalékos gazdasági növekedést vár az idén, az év első felében lassabb, majd gyorsuló növekedést - ezt tükrözik az első negyedéves adatok. A jó teljesítményhez kell a mezőgazdaság jó eredménye, de növekedést segítik az MFB és az MNB hitelprogramjai. A magyar gazdaság legfontosabb húzóereje továbbra is az export - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

"Mindez felesleges szócséplés lenne", ha mindezen folyamatok nem járnának együtt a foglalkoztatás növekedésével. A miniszter emlékeztetett arra, hogy már tavaly a - válság ellenére - nőtt a foglalkoztatottság, az infláció pedig több évtizedes mélypontra csökkent.

Az MSZP nevében Szekeres Imre szerint tényleg jó hír, hogy nő a magyar gazdaság, és az ország kikerül abból a válságból, amit az elmúlt három év kormányzása okozott.

Halász János KDNP-s képviselő szerint arcpirító a szocialisták "elmúltháromévezése", hisz a magyar gazdaság válságát az "elmúlt nyolc év" okozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.05.21 16:03

a magyar első negyedéves gdp jobb volt, mint az eu átlag.

mindezt úgy, hogy az export 80%-a az euba megy, ráadásul az ország még mindig rengeteg hitelt törleszt külföldre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2013.05.21 15:00

ezzel semjén testvér és rubovszky atya is egyetért?
"Halász János KDNP-s képviselő szerint arcpirító a szocialisták "elmúltháromévezése", hisz a magyar gazdaság válságát az "elmúlt nyolc év" okozta."
megjegyzem a fidesznek is megvan lassan az elmúlt 8 szabadrablásos éve, és a károkozásért egyáltalán nem kell szégyenkeznie, simán verik az mszp-t, mert a teljesítményükből semmit nem von le, hogy két részletben teljesítettek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html