Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Gazdasági eredményeink alapján meg tudtuk győzni az Európai Bizottságot arról, hogy ilyenfajta kiigazításra nincs szükség, Magyarország tartani tudja a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatti hiányt, az infláció rekord alacsony szinten áll, a foglalkoztatás bővült" - ismertette

Az üzleti környezetre vonatkozó ajánlásokat illetően további eredménynek nevezte, hogy az e-közbeszerzésre vonatkozó szabályokat elfogadták, azok érvényesek. A bizottság módosította a beruházási aktivitásra vonatkozó álláspontját is, elismerte, hogy nem általánosságban, csak egyes szektorokban alacsony a beruházási aktivitás.

A miniszter kiemelte továbbá: a bizottság elismerte azt is, hogy a foglalkoztatás és munkanélküli ellátás területén a magyar intézkedések is a munkaerőpiaci aktivitást célozzák. Itt még folyik a vita, valószínű, hogy a szöveget nem módosítják, de legalább a Bizottság a magyar eredményeket is elismerte - tette hozzá. A több mint 4,1 millió foglalkoztatott valamint a munkanélküliségi ráta csökkenése azt mutatja, hogy ezek az intézkedések eredményesek voltak - hangsúlyozta Varga Mihály.

Az Európai Bizottság által bemutatott 2015-ös költségvetési tervezettel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy olyan költségvetést fogadjon el a Tanács, amely a 2015-ös év egészében biztosítani tudja a programok ütemezett kifizetését. Az előző időszakban ugyanis többször előfordult, hogy a bizottság forráshiány miatt képtelen volt időben teljesíteni a tagállamok kifizetési kérelmeit. Ezzel nehéz helyzetbe hozza az államháztartást, s tovagyűrűző hatásként a kedvezményezetteket is. Ilyen helyzettel a magyar költségvetésnek is szembe kellett néznie tavasszal, ezért fontos, hogy ebben ne legyen fennakadás - mondta.

A miniszter a vitában a magyar álláspontot ismertetve elmondta, hogy támogatják a Bizottság 2015-ös költségvetési tervezetre vonatkozó javaslatát. "Úgy véljük, hogy a benne szereplő források megalapozottak. Határozottan rögzítettem, hogy az összes rendelkezésre álló előirányzatot be kell állítani a költségvetésbe annak érdekében, hogy az Európai Unió költségvetés-likviditási problémáját kezelhessük. A forrásokra igenis szükségünk van, felhasználását garantálni és biztosítani kell. Az elmúlt időszakban komoly problémákat tapasztaltunk a kifizetési igénylések kiegyenlítésében, főleg a kohéziós politika területén. Ez nem fenntartható, reményeink szerint 2015-ben el tudjuk kerülni ezeket a szituációkat" - fejtette ki.

Az uniós költségvetés 145 milliárd eurós kötelezettségvállalási főösszeget tartalmaz. A fenntartható növekedés, természeti erőforrások területére 59 milliárd eurót kíván a bizottság javasolni 2015-re. Az úgynevezett intelligens és inkluzív növekedésre 66 milliárd eurót (ez az összeg elsősorban a versenyképesség növelését, a foglalkoztatás bővítését, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió területeit tartalmazza). Igazgatási költségekre 8,6 milliárd eurót, a Globális Európa különböző fejlesztési programokra 8 milliárd eurót, a biztonság és az uniós polgárság belső támogatására, fejlesztésére 2 milliárd eurót tartalmaz a javaslat.