Varga még csak a tényfeltárásnál tart

Az államháztartás hiánya április végén elérheti az egész évre tervezett összeg száz százalékát, emiatt az éves deficit a GDP 7-7,5 százaléka is lehet - mondta Varga Mihály a Fidesz alelnöke a „gazdaság helyzetét feltáró bizottság" vezetője, miután találkozott a 29 fideszes közgazdásszal.
Papp Zsolt, 2010. március 18. csütörtök, 12:10
Fotó:

Mindenki emlékezhet, hogy 2006-ban mekkora volt a különbség a választások előtt és után a gazdaság állapota - ugyanis a kormány eltitkolta a gazdaság valós helyzetét. A Bajnai-kormány hasonló úton jár, nem minden adat áll rendelkezésre - közölte a Fidesz szakpolitikusa.

Az idei költségvetés jó néhány trükköt tartalmaz, a kiadások alul, bevételek felültervezettek, a hiány március végén az egész éves deficit háromnegyede lehet, április végéig pedig teljesülhet a tervezett hiány száz százaléka - tette hozzá Varga Mihály.

A Fidesz 7-7,5 százalékos hiányt vár 2010-re - a Bajnai-kormány által tervezett 3,8 százalékkal szemben - ám ebben a várható államháztartás hiányban még nincsenek benne a leendő kormány intézkedései. Az, hogy a leendő Fidesz-kormány milyen a hiányt növelő vagy csökkentő intézkedéseket kíván hozni, még koraink tartotta megválaszolni Varga Mihály, mondán a Fidesz a tényfeltárásnál tart.

A bizottság meg kívánja vizsgálni a tegnapi szén-dioxid kvóta értékesítést, amelyből négy milliárd forintos bevétele származott az államnak. (A korábbi tervek szerint mintegy 120 milliárd forintnyi értékű kvótát kívántak értékesíteni.)


A bizottság az állami kötelezettség vállalásokról is szeretne képet kapni, ám ez ügyben nem egyeztettek a Pénzügyminisztériummal. Nem nulláról kell kezdeni a munkát - hisz lehet a Európai Parlamenti választásokra készült anyagára építhet a bizottság - mondta Fidesz elnöke.

Varga Mihály konkrét - a jegybanktörvény sorsát firtató kérdésekre nem kívánt válaszolni, mondván ezzel a kérdéssel a választásokig nem is kívánnak foglalkozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK