Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány az online pénztárgép-rendszer kiterjesztését tervezi (jelenleg a kiskereskedelemben, a vendéglátásban és a szálláshely szolgáltatásban kötelező). Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az online pénztárgép-rendszer jelentős mértékben tisztítja a piacot, ami hozzájárul a tiszta kiskereskedelmi forgalom mutatóinak emelkedéséhez, továbbá a munkaerőpiac fehéredéséhez is. Az ügyeskedők térvesztése tisztább versenyfeltételeket eredményez az előírások megtartására törekvő vállalkozások számára - olvasható a Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ)  közleményében.

Az OKSZ célravezetőnek tartja az online kasszák kibővítését, ugyanakkor felhívja a figyelmet a következőkre. Mindenképpen szükséges a legkisebb vállalkozások számára az állam részéről pénzügyi támogatást adni az online pénztárgépek beszerzéséhez. Ez a jelenlegi rendszer kiépítésekor 50 ezer forint volt gépenként, egy vállalkozás esetében legfeljebb öt kassza beszerzésének erejéig. A támogatást egyes esetekben a jogosultak nem kapták meg, a pénztárgépet beszállítók késlekedése miatt (ami persze összefügg a rövidre szabott határidőkkel is).

A jelenleg megvásárolható pénztárgépek egy része kisebb vagy nagyobb átalakításokkal bizonyos szolgáltatók számára használható, de előre láthatóan újabb fejlesztésekre is szükség lehet. Ezzel összefüggésben fontos, hogy megfelelő idő maradjon az új, vagy az átalakított gépek tesztelésére, beüzemelésére - közölte az OKSZ.