A magyar gazdaság 2017-18-ban két egymást követő évben 4 százalék feletti növekedést produkálhat - más szóval eléri a kívánatos 3-5 százalékos növekedési ütemet, ami a sikeres felzárkózáshoz kell. Az ország külső minősítése egyre jobb, ezt megjelenítik a hitelminősítők és az EU elemzései is. 2020-ig a magyar gazdaság potenciális növekedés meghaladja Ausztria és Csehország, hasonló országok mutatóit. A versenyképesség és a hatékonyság javulására azért van szükség, hogy a 2 százalékos potenciális növekedési ütemet növelni tudja a magyar gazdaság.

Tavaly alig 2 százalékkal nőtt a gazdaság, az ipar stagnált a növekedést a szolgáltatások és mezőgazdaság húzta. Az építőipar 15 százalékkal esett vissza - ami újabb fekete évet jelentett a szektor életében. A jó hír az, hogy a magyar gazdaság uniós források nélkül érte el ezt a növekedési szintet - magyarázta a gyenge adatokat Varga Mihály.

A kilátások sokkal jobbak: komoly béremelésekről született magállapodás, csökkent és a jövőben tovább mérséklődik a munkaadói tb-járulék mértéke és 9 százalékra esett a társasági adó mértéke - sorolta az eddig meghozott döntéseket Varga Mihály.

A gazdasági miniszter szerint kialakult egy fordulat a munkaerőpiacon: ma már nem munkaerőtöbblet, hanem annak hiánya okoz gondokat. Tartalékot jelenthet a munkanélküliek tábora, hatalmas lehetőségek vannak nők, nyugdíjasok foglalkoztatásban.

Jelenleg Magyarország a 45. helyen van a versenyképességi rangsorokban ez a legnagyobb problémánk. Vannak továbbá teendők a kistulajdonosok védelme és az adóadminisztráció területén- zárta Varga Mihály.