Varga Mihály: készenlétben állunk

A nemzetgazdasági miniszter nem várható, hogy Magyarország hamarosan ismét devizakötvényt adjon el, ezzel együtt folyamatosan figyelik a piaci körülményeket és készenlétben állnak.
MTI-Eco, 2013. június 5. szerda, 11:29

Varga Mihály szerint nem várható, hogy a kormány - a tavalyihoz hasonlóan - a nyári törvényhozási szünet előtt elfogadja a jövő évi költségvetés tervezetét. Ez ősszel történik meg - mondta, hozzátéve, hogy tartják az államháztartási törvényben szereplő határidőt. A miniszter óvatosnak és konzervatívnak nevezte a kormány idei évre vonatkozó, 0,7 százalékos növekedési előrejelzését.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az sem várható, hogy Magyarország "egy-két napon" belül ismét devizakötvényt adjon el. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan figyelik a piaci körülményeket és készenlétben állnak. Úgy fogalmazott: az elmúlt hetekben kedvező fejlemények voltak a nemzetközi pénzpiacokon. Ha a piaci helyzet ezt még kedvezőbbé teszi, akkor elképzelhető, hogy a kormány kötvényeladásról dönt, de most ez a kérdés nincs a kormány előtt - tette hozzá.

Varga Mihály elmondta, a minisztériumban vizsgálják, hogy idén is idő előtt törlesszék-e a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) 2008-ban felvett kölcsön aktuális részletét, döntés még nem született a kérdésben. Számításaik szerint erre képes lenne az ország, de ez elsősorban kamatszámítás kérdése - tette hozzá.

Megismételte korábbi kijelentését, amely szerint jelenleg nem lehetséges az ágazati különadók kivezetése, hiszen ezek nélkül nehezen lenne teljesíthető a 3 százalék alatti hiánycél. Később lehet erről szó, de meg kell vizsgálni, hogy milyen adónemekkel lehet pótolni a kieső adóbevételeket - mondta, hozzátéve, hogy az elkövetkező másfél évben marad a jelenlegi adószerkezet.

A miniszter szerint a kormány megteremtette a gazdasági növekedés alapját, de Európa fellendülése nélkül nem várható, hogy Magyarországon gyorsabb ütemű növekedés lesz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán. A gazdasági tárca vezetője a kormány elmúlt három évi gazdaságpolitikájának értékelése céljából összehívott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 2014-re a magyar kormány és Brüsszel is nagyjából 1,5 százalékos növekedést vár, ami reális, de ha Európa kikerül a recesszióból, akkor Magyarországon is nagyobb lesz a növekedés az export révén. A kormány az áprilisi konvergenciaprogramban 0,9 százalékról 0,7 százalékra rontott prognózisán, ami így nehezen nevezhető optimistának - mondta.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány az elmúlt 3 évben gazdaságpolitikai programjának jelentős részét meg tudta valósítani, ám - mint mondta - még nem fejezte be a munkát, hiszen vannak területek, ahol továbblépésre van szükség. A kormányzati gazdaságpolitika három alapvető irányának nevezte az adósság csökkentését, a középosztály megerősítését, illetve a közteherviselés kiszélesítését.     Kiskapunak, illetve lehetőségnek nevezte ugyanakkor a kormány által kezdeményezett keleti nyitás politikáját, amelynek - mint mondta - első eredményei lassan beérnek. Varga Mihály érvelt amellett is, hogy fenn kell tartani azt a közbizalmat, ami a kormány gazdaságpolitikai programjának végrehajtásához szükséges. "Néhány dél-európai országban látható, hogy milyen következményei vannak egy rossz kiigazítási programnak, a rossz intézkedéseknek" - figyelmeztetett. Szavai szerint Magyarországon a jövedelemhelyzet nem romlott és a családi adókedvezmények, a minimálbér és a szakmunkásbér emelése révén kis javulás tapasztalható. Ez, szerény mértékben ugyan, de már a fogyasztáson is látszik - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.06.05 12:26

@Zodiakus: Sajnos pont fordítva van : Európa ránt bennünket mélybe az irreális ,hitelből finanszírozott jóléti társadalmak bedőlése miatt ...tanulj...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.06.05 11:41

"Varga Mihály: készenlétben állunk"
-Csak nem megszeretne minket valaki szállni???
Németek,osztrákok,esetleg az oroszok???
Gyertek bátran!A mi gazdaságunk a ti gazdaságotokkal mint Dugovics Titusz Nándorfehérvárnál,magával rántja a mélybe.Ha ez kell nektek???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.06.05 11:33

..."2014-re a magyar kormány és Brüsszel is nagyjából 1,5 százalékos növekedést vár, ami reális, de ha Európa kikerül a recesszióból, akkor Magyarországon is nagyobb lesz a növekedés az export révén...."


...ha Európa kikerül....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html