Varga Mihály magát dicséri

Az emberek számára adócsökkentést, a családok támogatását, valamint a munkahelyek megőrzését jelenti a 2016-os költségvetés - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.
MTI, 2015. június 23. kedd, 13:11
Fotó: Napi.hu

A kormány 2016-ban 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2 százalékos hiánnyal, 1,6 százalékos inflációval számol, és azt várja, hogy az államadósság a GDP 74 százaléka alá csökken év végére. Jövőre az ideinél több jut egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra és gazdaságfejlesztésre.

A 2016-os költségvetési törvény tervezetéhez a képviselők 560 módosító indítványt nyújtottak be, ezek 90 százalékát az ellenzéki pártok jegyezték. Az elfogadott módosítóknak köszönhetően néhány terület támogatása nőtt, itt példaként említette az egyes állami beruházásokat, ugyanakkor ezek a hiány mértékét nem emelték.

A törvény szokásosnál korábbi elfogadásával az önkormányzatoknak,és a gazdasági szereplőknek bő fél évük van felkészülni a változásokra - mondta Varga.

A munkaerő.piaci ellentmondásos helyzetet jelzi, hogy jövőre kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet a mezőgazdaságban dolgozókra is, így ban összesen 138 milliárd forintot hagy a kormány a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévőket alkalmazó vállalkozásoknál. Jövőre 240 ezer ember, az ideinél 40 ezerrel több vehet részt a közfoglalkoztatási programban, mivel az idei 270 milliárd forinttal szemben jövőre 340 milliárd megy erre.

A sertés tőkehús áfája január elsejétől 27-ről 5 százalékra csökken, ezenkívül 2016-ban 230 ezerrel több, összesen 321 ezer gyermek jut majd ingyenes étkezéshez, a gyermekétkeztetésre jövőre több mint 71 milliárd forintot fordít a kormány az idei 61 milliárd forint után.

Jövőre a nyugdíjak és egyes jövedelempótló támogatások értéke az infláció mértékével, vagyis 1,6 százalékkal nő - sorolta a miniszter.

A büdzsében a 100 milliárd forintos, általános jellegű tartalék mellett - összesen 35 milliárd forint értékben - fejezeti tartalékokat is bevezettek. Mindezeken kívül az Országvédelmi Alap 70 milliárd forintos tartaléka is rendelkezésre áll.

Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára elmondta: a magyar-szerb határra tervezett kerítés kiépítésének költségeit a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített forrásból fedezhetik. Általánosságban a bevándorlással kapcsolatos költségeket hazai forrásból, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal költségvetéséből fedezik, de rendelkezésre állnak uniós források is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.23 13:27

180 ezer embernek 35-40 000 ft.tal növelhettétek volna jövőre a nettó havi bérüket ..,nem tettétek meg ,pedig a hiány 3 % alatt maradt volna !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.23 13:24

összesen 321 ezer gyermek jut majd ingyenes étkezéshez, a gyermekétkeztetésre jövőre több mint 71 milliárd forintot fordít a kormány az idei 61 milliárd forint után...

..persze ez jó is ,nem is ...,mert egyes "rétegeknél " a ki nem fizetett pénzt elisszák -eldrogozzák ,tehát az állam - az adófizetők pénzét !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html