Varga Mihály: Magyarország a saját lábán áll

Az elmúlt évtized egyik legeredményesebb éve volt 2019 a magyar gazdaság számára, amelynek köszönhetően Magyarország ma biztos alappal és a saját lábán állva védekezik a járvánnyal szemben - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019-es költségvetés zárszámadásának általános vitáját megelőző expozéjában.
Domokos László, 2020. október 21. szerda, 09:20
Fotó: Napi.hu

A magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint az eredményes gazdaságpolitikának köszönhetően az elmúlt években tartós növekedés jellemezte a magyar gazdaságot, így 2019-ben 4,6 százalékkal nőtt a GDP, ami meghaladta a költségvetés benyújtásakor előre jelzett 4,1 százalékos ütemet - mondta Varga Mihály a tárca közleménye szerint.

Az Európai Unión belül Magyarországon volt a negyedik leggyorsabb a növekedés. A munkanélküliség pedig rekordalacsony szintre, 3,4 százalék-ra csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma - a rendszerváltás óta először - meghaladta a 4,5 millió főt. - tette hozzá.

A pénzügyminiszter szerint a kormány célja, hogy Magyarország családbarát ország legyen. Tavaly ez a rendszer tovább bővült: havi 40 ezer forintra nőtt a kétgyermekes családok adókedvezménye, ami 350 ezer család számára jelentett könnyebbséget. Tovább (79 milliárd forintra) nőtt a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke is.

Az Orbán-kormány az adócsökkentés politikáját is folytatta, a szociális hozzájárulási adó mértékét további 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökkentette, ami éves szinten mintegy 300 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Tavaly a kormányzati szektor hiánya a GDP 2 százalékát tette ki. ezzel Magyarország nyolcadik éve teljesítette az államháztartás egyenlegére vonatkozó maastrichti kritériumokat. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya fokozatosan csökkenve, 65,4 százalékra mérséklődött 2019-ben a 2010-es 80 százalékról indulva, így az államadósság szintje Magyarországon csökkent az egyik legnagyobb mértékben tavaly az EU-ban - számolt be az igazán jó évről a tárcavezető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.21 11:41

Aj jaj jaj. Nagy a baj.
Általában akkor szoktak az emberek a múlt eseményeiről beszélni, ha a jelenkorban nagyon nem mennek a dolgok.
Ha nincs jó foci akkor Puskásról és az aranycsapatról beszélünk.
Ha jogállamiság problémájáról és az antidemokratikus intézkedésekről beszél a külföldi politika, akkor a jelenkori politika az 1000 éves múltunkról beszél.
Most Varga beszél 2019-ről mert addig a világgazdaság húzta a gazdaságot is. Idén meg elszállt a költségvetési hiány a forinttal együtt mint a győzedelmi lobogó és egyenlőre a kilábalás jele sem látszik. Kiderült az átlagembernek, hogy a stadionépítési láz meg a többi felesleges beruházás csak egyszeri alkalommal tett hozzá a GDP-hez. Az Unortodox gazdaságpolitika csak humbukk volt és a jövőben csak egy fejezet lesz a közgazdasági tankönyvekben arra, hogy hogyan ne csináljunk monetáris politikát és gazdaság politikát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.10.21 10:14

na és euróban számolva mennyit "nőtt" a magyar gdp?

mi az oka, hogy jobban le vagyunk ma maradva a németektől ,mint 10 éve voltunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html