Varga Mihály nagyon optimista

A munkáltatók és a munkavállalók szervezeteivel aláírt megállapodásnak köszönhetően a kormány arra számít, hogy már jövőre magasabb lehet a gazdasági növekedés üteme a kormány által várt 3,1 százaléknál - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által rendezett Vállalkozók napja rendezvényén.
MTI, 2016. december 2. péntek, 17:15
Fotó: Napi.hu

A miniszter szerint véget ért a gazdaságban az extenzív növekedés időszaka, mostantól a hozzáadott-érték növelésére, a hatékonyság és a termelékenység javítására kell a hangsúlyt helyezni.

A kulcskérdés az lesz, hogy a magyar kis- és középvállalkozások képesek lesznek-e a szemléletváltásra, arra, hogy maguk is innovatív, új megoldásokat hozzanak létre, kapcsolódjanak a globális értékláncokhoz, kilépjenek a nemzetközi piacokra és megállják ott a helyüket - fogalmazott Varga Mihály. Az államnak mindent meg kell tennie azért, hogy a hazai kis- és középvállalkozásokat hozzásegítse a nemzetközi értékláncokhoz való csatlakozáshoz, az új piacokra való belépéshez.

Varga szerint a 2013-as gazdasági fordulatot követően minden évben 3 százalék körül bővült a GDP, idén is jó lesz az adat, sőt, minden adott, hogy a korábban várt 3,1 százalékos 2017-es bővülési ütemet jövőre számottevően felül lehessen múlni.

Az extenzív munkaerő-piaci programokat le kell zárni, a bővítés további útja a termelékenység emelése, a technológiai fejlesztés és a kapacitás bővítése - véli miniszter. A kormány kész arra, hogy célzott programokkal, a szabályozáson keresztül és források biztosításával is minél gyorsabbá tegye a fejlődést.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke nem teljesült az az ígéret, hogy a kormány 300-500 ezer dolgozót bocsát el a közszférából - ehhez képest nemhogy csökkent volna a létszám, de 30 ezerrel nőtt a közszférában az alkalmazottak száma. Ez ólommellény, amelyet minden vállalkozó és minden magyar állampolgár cipel - fogalmazott a nagyvállalkozó. Tisztában van azzal, hogy 2017-ben, a következő évi választások előtt nem tesz majd ilyen drasztikus lépést a kormány, így azt várják, a kabinet tegyen ígéretet arra, hogy a választások után a kormány végrehajtja ezt a létszámcsökkentési programot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ditel, 2016.12.03 15:30

@matyi2010: El lesztek számoltatva fideszes illibcsi rablók!
Mészárosnak 1 cége volt 80 milliós bevétellel 2010-ban.
Ma 30-35 cége van és 45 milliárd ft 2015-ös bevétele.
Csak állami méreg drága megbízások, sehol nem látok versenypiaci munkát a cégenéé.
Orbán legjobb haverja.
Gyalázat amit te is képviselsz illbcsi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2016.12.03 14:29

Rotaryfun

Nem fizetnek annyit libsi gazdáid, hogy ne ugyanazt a tahóságot copyzd be az Origora meg mindenhova?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.12.03 13:40

Most hogy túl jutottunk a 2011ben a megújulás, 2012 ben az elrugaszkodás ( a valóságtól sikerült is) , 2013-ban az (ár) emelkedés, 2014-ben pedig a gyarapodás évén (szépen meg is zsírosodott a narancsmaffia) ez már csak úgy megy hogy ha azt mondják több lesz akkor több lesz. Igaz korábban is azt mondta kuszaszem hogy több lesz aztán mégsem lett több semmi csak az MNB alapítványaiban elköltött pénz.
Én már csak azt nem értem ha ilyen géniuszok mint a mészáros akinek a cégei és a vagyona évről évre 100 százaléknál is többet gyarapodik miért nem súg már valamit viktor fülébe hogy miképp csinálják hogy ne a 2-3 százalékok körüli növekedésen kelljen ennek a szerencsétlen vargának erőlködnie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html