A miniszter a bizottsági meghallgatásán kiemelte: 2013 második felétől folyamatosan nő a gazdaság, egyúttal 22 hónapja bővül a kiskereskedelmi forgalom. Elmondta: a kormány elképzelései szerint 2020-ig a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztésében a növekedési kapacitások bővítését, a kis- és közepes cégek külső finanszírozásának könnyítését kell megerősíteni, a fejlesztés további súlypontjai között szerepel a vállalati környezet javítása is.

Varga Mihály nemzetközi szervezetek kimutatásaira és indexeire hivatkozva elmondta: Magyarország gazdasága az elmúlt öt évben jelentősen javult, például a hitelezési kamatrések tekintetében az elmúlt öt év során húsz helyet lépett előre, a munkaügyi felvételek tekintetében huszonhat helyet javult Magyarország besorolása, a külföldi működőtőke vonzóképességét tekintve harminchét helyet került előbbre az ország. A kis- és középvállalkozások a nemzetgazdasági tárca vezetője elmondása szerint az elmúlt évben a GDP-hez már 58,1 százalékban járultak hozzá.

Varga Mihály  megerősítette, hogy az ország gazdasági helyzete nagymértékben javult az elmúlt időszakban. Magyarországon az elmúlt öt évben úgy zajlott le a gazdasági és fiskális stabilizáció, hogy egyetlen újabb hitelt sem vett fel az ország - emlékeztetett. Rámutatott: a Világbank - amely többször bírálta az ország gazdaságpolitikáját - megítélése szerint a hitelhez jutás egyszerűsítése tekintetében Magyarország harmichárom helyet javított az elmúlt időszakban.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: minden jelentősebb hitelminősítőnél Magyarország a jó kilátásokkal rendelkező államok közé tartozik. Hangsúlyozta: az már önmagában minősíti Magyarország gazdasági megítélését, hogy a legutóbbi devizakötvény-kibocsátás során a magyar papírokat hatszorosan jegyezték túl a nemzetközi befektetők. Kiemelte: Magyarország napjainkban nem szorul külső forrásokra.

A devizahitelek kivezetésének legfőbb értékét is abban látta Varga Mihály, hogy nagymértékben csökkent az ország külső kitettsége. Elmondta: napjainkban a lakossági hiteleken belül 3 százalék körül van a devizahitelek aránya, csupán annak maradt meg devizában az adóssága, aki maga is ezt választotta, vagy devizában kapja jövedelmét.

Varga Mihály védelmébe vette az egykulcsos adórendszert, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan a családpolitikában ragaszkodik a kormány a családi kedvezmények fenntartásához. Úgy vélte: a magyarországi szakképzett munkaerő gondjain, hiányán nem a bevándorlással, hanem a duális szakképzéssel lehet jelentősen javítani.