A nemzetgazdasági miniszter nem látja a kitiltások és az áfacsalások közötti közös pontot, de szerinte "ha kellő távolságból nézünk az esetre, aligha találni más magyarázatot, mint hogy az Egyesült Államok és Oroszország viszonya ismét a hidegháborús állapotokat idézi".

A miniszter úgy látja: "Amerika ezért nem tolerálja most azokat a nemzeti érdekből származó döntéseket, amelyek eltérnek a Washington által elvárt diplomáciai lépésektől. A magyar energiaellátásban különleges szerepe van Oroszországnak, ezen a függésen pedig csak fokozatosan lehet változtatni. Egyelőre nem tudni, milyen információk miatt döntött az amerikai kormány magyar magánszemélyek kitiltásáról, de egy biztos: sem erről, sem konkrét korrupciós esetekről nem tájékoztatta a magyar kabinetet a szövetségese".

A nemzetgazdasági miniszter azonban nem tart attól, hogy a jelentős állampapír-állománnyal rendelkező amerikai Templeton alapkezelő washingtoni háttéralkuk nyomán piacra dobná a botrány következtében a magyar államkötvényeit: "A kapitalizmus mintaországában sem úgy mennek a dolgok, hogy Barack Obama elnök odatelefonál a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalatához, és utasítja a Bunge tulajdonosát a magyar étolajpiacon lévő érdekeltségeinek a felszámolására. A Templeton is önállóan hozza meg döntéseit".