Varga Mihály teljesen eltüntetné a deficitet

A nemzetgazdasági miniszter szeretné elérni, hogy ne legyen semmilyen hiány a költségvetésben, s nagyon várja, hogy Brüsszel után a hitelminősítők is lépnek majd - derül ki Varga Mihály Népszabadságnak adott nyilatkozatából.
MTI-Eco, 2013. június 1. szombat, 09:34

A május 10-én meghozott kormányzati döntés döntötte el a kérdést, ha az nincs, vélhetően nem pozitív döntést hoznak - fejtette ki a miniszter a lap szombati számában közölt interjúban a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szólva. Ezúttal is hangsúlyozta, hogy a kormány nem tartotta szükségesnek ezeket az intézkedéseket, de elfogadta, hogy az Európai Bizottság dönt arról, Magyarország kikerül-e a túlzottdeficit-eljárás alól.

"Nem kockáztathatjuk meg, hogy 500 milliárd forintos uniós támogatást elveszítsünk, erre az országnak szüksége van, ezért egyenlegjavító intézkedésekről döntöttünk. Ezt a bizottság illetékesei elfogadták" - fogalmazott, hozzátéve: más kérdésben a magyar kormány kitart az álláspontja mellett, adott esetben hajlandók elmenni az Európai Bíróságra is.

"Amikor kőkemény milliárdokról, támogatásokról volt szó, akkor a magyar kormány kész volt az álláspontját nem feladva alkalmazkodni. A költségvetés 300 milliárdos "túlhúzása" kényszer hatására, az 500 milliárdról való le nem mondás pedig belátás alapján történt. A kényszer és a belátás nem ugyanaz. Beláttuk, hogy Brüsszelt nem tudjuk meggyőzni az igazunkról" - mondta a miniszter.

Abban, hogy tovább kell csökkenteni az adósságszintet, hogy fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra van szükség, teljes mértékben egyetértenek az Európai Bizottsággal - fejtette ki. A kormány 2013-ban és 2014-ben olyan gazdaságpolitikát kíván folytatni, amely csökkenti az adósság szintjét. Vita a bizottsággal abban van, hogy szükség van-e rezsicsökkentésre vagy bankadóra. Az unió például szeretné, ha az utóbbi szintjét csökkentené Magyarország. "Szívesen mérsékelnénk a jövőben, de nem látom ennek a költségvetési fedezetét" - jelentette ki.

Az egy számjegyű szja-kulcs hosszú távú cél, 600 milliárd forint pótlását nem tudnák most hirtelen megoldani - közölte Varga Mihály. Szerinte a miniszterelnök azt fogalmazta meg, milyen kívánatos irányba kell elmozdulnia az adórendszernek. Sok múlik azon, mikorra mozdul ki a magyar gazdaság számára kulcsfontosságú európai, illetve németországi piac a jelenlegi, recesszióközeli állapotából - válaszolta arra a felvetésre, hogy mikor lesz egy számjegyű az szja.

Arra a kérdésre, hogy ha kormányra kerülnek ismét, maradnak-e a különadók 2015 után, azt válaszolta, erre térjenek vissza 2014 tavaszán.

A lap szerette volna azt is megtudni, mire kell a reklámadóból befolyó bevétel, hiszen a hiány megfelelő szinten van, s a bizottság sem kér többet. A miniszter erre úgy reagált: a pénzügyminiszterek tanácsa egyrészt június 21-én hozza meg a döntést, másrészt nem biztos, hogy az unióban elfogadott vagy az Országgyűlés által meghatározott hiánycél egybeesik az ő szakmai meggyőződésével. "Minél kisebb hiányt szeretnék elérni. Egyszer majd el kell jutni addig, hogy egyensúlyban lévő, hiány nélküli költségvetéssel zárjunk le egy évet" - közölte.

Varga Mihály az interjúban beszélt arról is, nagyon várja, hogy a hitelminősítők is lépnek majd. "Nincs olyan információnk, hogy felülvizsgálat alatt lennénk. De szorgalmaznánk egy ilyen lépést" - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2013.06.03 12:10

Ennyi jutalmat kaphattak az idén a Pedagógusnap alkalmából a KLIK fennhatósága alá terelt egyes iskolák tanárai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.06.03 12:06

A nagy eltüntetésben meg alázzák rendesen a pedagógusokat.
"Marekné dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnöke úgy rendelkezett, hogy aki jogosult béren kívüli juttatásra, annak összege megegyezik a 2012-ben ugyanilyen címén kifizetett éves keretösszeg 8/12-ed részével. Minekutána pedig a pedagógusok tavaly sok helyen 5 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal voltak kénytelenek beérni (már, ha kaptak valamit), ennek a háromnegyede 3333 forint, ami ugye nettó 2000."
"Magyarország jobban teljesít!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.03 10:31

@zappara: azért nem, mert mi sohasem háborúztunk Óceániával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2013.06.03 10:12

Azonnal ki kell rúgni az összes fideszes kommunikátort... Hát még mindig nem sikerült elfogadhatóan megmagyarázni: azáltal aratunk nagy diadalt az EU fölött, hogy túlteljesítjük az akaratát? Csak erre a kínos magyarázkodásra futotta? Tehetségtelen kriplik...:DDD

De 500 milliárd forintos uniós támogatás megmentése szép siker. Igaz, az EDP keretében alkalmazható szankció felső határa 1,5 GDP%, ami kb. 430 milliárd... az is igaz, hogy amikor a támogatás-megvonás szóba került, akkor a 150 milliárdot sem érte el az összeg... meg persze az is igaz, hogy soha, egyetlen ország sem kapott még ilyen bírságot... de nem az összeg a lényeg... szóval mondhattál volna 5000 milliárdot is Misikém, mégiscsak szebben mutat...:DDD
A lényeg a megmentés. Márpedig itt egyvalamitől kellett megmenteni ezt a lóvét (ld. 2011.): az orbán-rezsimtől... és, mint tudjuk, a legnehezebb önmagunkat legyőzni...:D Szép volt, fiúk! Kár, hogy korábban kb. 7000 milliárd esetében még nem volt ekkora önuralmatok...
Meg persze az sem kétséges, hogy mi lesz ennek az akárhány milliárdnak a sorsa, ha egyszer beérkezik az országba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.06.03 07:55

@tank101:

ezt miért nem linkled be??..én erre pontosan emlékszem, majd dátum szerint, mivel igen közel volt a választásokhoz (2010. február)..

Orbán: többkulcsos adórendszer kell
http://hvg.hu/itthon/20100209_orban_viktor_tobbkulcsos_adorendszer

másrészt egykulcsos és egykulcsos között óriási különbségek lehetnek, Bajnaiék szinte a kvázi egykulcsosig eljutottak úgy, hogy nem vágták haza az országban dolgozók 70-80%-át, sőt, a sávok változtatásával még maradt is vmicske többlet a zsebükben..(pl. akkor ettől lett egy kis többlete atanároknak is,mpusztán az adórendszer változtatásával, tudod, az alsóközépről beszélek, ami mára majd szegénynek nevezhető)

szóval ha már vki ezt csinálja, ezt is lehet ésszel tenni..tudom, az munkás, ennek a kormánynak az egyik jellemzője, hogy a munkát, gondolkozást, a továbbgondolást (pl. hatástanulmányok) szereti lespórólni..olyan is az egész kormányzásuk, de minden téren..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html