BUX
38667

Varga nagy adócsökkentést lengetett be!

Amíg 2009-2010-ban a gazdasági helyzet tekintetében Görögországgal voltunk egy szinten, mára nagyot változott a helyzet. A jelentős változást jelzi, hogy a hároméves államkötvényeket a görögök ma 20, a magyarok 2,1 százalékon tudják értékesíteni - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) pénzügyi csúcstalálkozóján.

Domokos László, 2015. március 20. péntek, 09:53

Nemcsak a gazdaság növekedését tudtuk támogatni, hanem az adósság és a deficit is kisebb lett 2010-2014 között, mérséklődött a sérülékenység - állapította meg az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról.

Idén nem tervezünk új devizakötvény-kibocsátást, emellett az ÁKK Zrt. 800 milliárd forint értékű devizaadósságot forintban újít majd meg, így év végére a devizaadósság aránya 40 százalék alá mehet.

Jöjjön a felminősítés!

Magyarország számára mára megérett a helyzet, hogy a hitelminősítők felminősítsék - fogalmazott a miniszter.

Véleménye szükségszerű a felminősítés megadása (ma este várhatóan a S&P dönt a friss magyar minősítésről - a szerk.).

Várjuk a bankok vállalásait

Az EBRD-vel aláírt februári megállapodás célja, hogy a bankrendszer a következő években hozzájáruljon a gazdasági növekedéshez. A 2010-es konszolidációba be kellett vonni a bankszektort, most jöhet a terhek csökkenése.

Arra számítok, hogy az Erste után más bankok is megfogalmazzák, hogyan kívánnak a hitelezés erősítésébe beszállni - mondta a tárcavezető.

Nagy adócsökkentés jöhet!

Az adórendszer átszabása segíti a kormány adócéljainak elérését.

Varga a régóta ismert célok - 2018 végére az szja-kulcs egyszámjegyű legyen, valamint a társasági adó egykulcsos, a tíz százalékhoz közlei legyen - egy újat is megfogalmazott: szavai szerint megvizsgálják, hogy az áfa-kulcs mérséklése elindulhat-e ebben a kormányzati ciklusban.

Emellett a NAV eljárása határidői is rövidülnek és egyértelműbbé válnak, valamint a NAV idővel szinte mindenki adóbevallását elkészítené.

A 2016-os büdzsé idén tavaszi előkészítése mellett szól az is, hogy már a német kormány is elfogadta a 2016-os költségvetés fő számait - jegyezte meg a miniszter.