Varga: nem minden pláza nyithat ki januárban (frissített)

Majd minden területen fordulat következet be magyar gazdaságban, legyen az a növekedés, foglalkoztatottság vagy az államháztartás – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Járai Zsigmond is fordulatot lát a gazdaságban, lassú kilábalással, míg Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint folytatódik a visszaesés, ma már Bulgária is versenyképesebb, mint Magyarország. Veres János volt pénzügyminiszter szintén fordulatot sürgetett a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIK) konferenciáján.
Papp Zsolt, 2013. november 7. csütörtök, 15:45
Fotó: Napi.hu

A magyar gazdasági növekedés egyharmadát adják a külföldi befektetések vállalatok, emellett jelentős a technológiát és piacokat hoztak a külföldi működőtőke befektetések a magyar gazdaságnak - mondta Dale A. Martin, elnök, Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIK) elnöke a szervezet konferenciáján. Az elnök szerint széles körben vannak jelen a magyar gazdaságban a külföldi cégek. Magyarország nyitott ország, amelynek szükséges van arra, hogy a nemzetközi munkamegosztásban sikeresen részt vegyenek. A külföldi cégek magyar társadalomra és gazdaságra kedvezően hatnak, ezért a jövőbeni külföldi működőtőke-befektetéseknek is kedvező feltételek kell teremteni - tette hozzá a kamara elnöke.

Magyarország egy sikeres konszolidáción van túl, amiben jelentős szerepe volt a német vállalkozásoknak. A német gazdaság növekedése, a német befektetések nagy mértékben segítették válság leküzdését és a kilábalást - ezt már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta a Kilábalás és növekedés című előadásában. Az elmúlt három évben a magyar adósság mértéke csökkenő pályára került, az államháztartás hiányát sikerült kordában tartani. Az idén lejáró adósság finanszírozása megoldott, ám magas finanszírozási igényt még nem sikerült csökkenteni. Jelenleg a GDP 20 százalékát kell évente megújítani, ez még mindig kockázatos mértékű. Az elmúlt hónapokban fokozatosan csökkent a kamatszint - a kamatcsökkentési pálya tartható - tette hozzá a miniszter.

Jövőre választások lesznek, a magyar kormány ennek ellenére nem készül választási költségvetésre - hangsúlyozta a tárcavezető -, jövőre is 2,9 százalékos hiánnyal tervezünk, míg idén várhatóan a deficit a GDP 2,7-2,8 százaléka lesz.

A magyar gazdaság 2004 óta a futottak még kategóriában volt 2011 óta kapaszkodunk vissza versenytársaink szintjére - mondta a gazdasági miniszter. A banki hitelszűke a végéhez közeledik, 2013-ban a hitel/betét mutató leépülése megállhat, ezt segíti a kormány és az MNB számos programja - tette hozzá.

A foglalkoztatottságban lassan, de elindult a folyamat, a képzések átalakításnak az adókedvezményeknek köszönhetően. A foglakoztatási ráta a 2010-es 55 százalékos szintről 2013-ban 57 százalékra emelkedett, és mintegy 200 ezerrel több munkahely keletkezett az elmúlt három évben. Az új munkahelyek felét a versenyszféra teremtette meg Varga szerint, míg a másik felét a közfoglalkoztatás teszi ki. Varga szerint a közfoglalkoztatottak nyolc százaléka elhelyezkedhet a versenyszférában, ám ennél is fontosabb a munkavállalók mentalitásának megváltozása, vagyis, hogy dolgoznak és nem a segélyt várják.

Fontos szerep a feketegazdaság visszaszorítása - ezt szolgálja az online kasszák bevezetése, amely hatalmas ellenállásba ütközött. Rendnek kell lenni az adózásban, csak így csökkenthetőek az adóterhek, ezért 2014 januárjában nem nyithat ki az a pláza, ahol nem megoldottak az online kasszák.

Bokros: folytatódik a visszaesés

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, jelenlegi Európai Parlamenti képviselő szerint azonban 2011 óta folyamatosan romlik a magyar gazdaság versenyképessége, ma már Bulgária is versenyképesebb, mint Magyarország. Régiós átlagban messze nehezebb a hitelhez jutás a magyar vállalatok számára, ez nem csak a bankok mérlegalkalmazkodása miatt alakult ki, hanem a bankellenes politikai miatt is - vélekedett Bokros.

A visegrádi országok között is lemarad a magyar gazdaság, már a 2008-as világválság kitörésekor meggyengült a magyar gazdaság, a helyzet azóta sem javult. A magyar gazdaság beruházási rátája 17 százalék, ami arra sem elég, hogy a jövőbeni növekedéshez alapokat teremtsen - vélekedett Bokros. Nemcsak a beruházások hiányoznak, de a termelékenység is stagnál 2005 óta Magyarországon, míg a környező országokban ez jelentősen nőtt.

Járai: ez komoly fordulat

Járai Zsigmond szerint is valós gazdasági folyamatot élünk meg, hisz a magyar gazdaság növekedése a negatív tartományból pozitívba fordul az idén. Ez nem sikerült volna a külföldi működőtőke befektetések nélkül - tette hozzá az ex-jegybankár és egykori pénzügyminiszter. Annak ellenére, hogy választási év következik ez a fordulat megmarad. Az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság növekedése mintegy 30 százalékponttal alacsonyabb az közép-európai gazdaságok átlagától, ez a 2004 óta folytatott rossz gazdaságpolitikának a következményei. Járai szerint ennek ellenére következett be fordulat az elmúlt években, holott a magyar kormány jelentős ellenszéllel küzdött.

Járai szerint a magyar kormány 2010 után hihetetlen nemzetközi ellenállással szemben érte el eredményeit. Törvényszerű volt a szakítás az IMF-fel, ugyanis a valutaalapi hitellel a magyar kormány a programját nem tudta volna végrehajtani. A sikerhez kellett a kedvező pénzügyi környezet is, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság piacról is finanszírozható volt.

Járai szerint bőven van még teendője a magyar kormánynak, alacsony szinten vannak a beruházások, a növekedés, a foglalkoztatást is növelni kell. Az állam és a versenyszféra közti bizalmat növelni kell, az ütközések csökkentésével. Lassú kilábalás következik a következő években, gyors fordulat nem várható. A magyar gazdaság pénzügyileg stabil, ám még mindig sérülékeny - fogalmazott Járai.

Veres János: fordulat kell

Az elmúlt húsz évben mintegy 72 milliárd eurónyi működő tőke érkezett az országba - ennek a negyedét a német cégek hozták - mondta Veres János (MSZP) egykori pénzügyminiszter. Ez ez a korábban elindult autóipari beruházásokhoz kapcsolódik, illetve a banki veszteségek pótlását szolgálta. Ezeket a tételeket nem számítva nettó értelemben a működőtőke-beáramlás iránya megfordult, azaz negatív tartományba került.

A magyar gazdaság legkomolyabb kihívása a következő években a rendkívül alacsony beruházási ráta emelése, ugyanis enélkül nem születnek új munkahelyek - vélekedett Veres. A beruházási ráta az elmúlt évtized 20-25 százalékos szintjéről 17,88 százalékra csökkent 2012-re, a következő évek sem hoznak fordulatot - tette hozzá.

Az új adók - váratlan - bevezetése nagy mértékben bizonytalanította el a hazai és a külföldi befektetőket. Káros az ország számára a visszamenőleges adóztatás, ezt nem szabad fenntartani, szakítani kell ezzel a politikával. Túl sok volt a változtatás az elmúlt években, a költségvetési politika kiszámíthatatlan, akadozik az uniós pénzek felhasználása. A személyre szabott törvénykezés szintén elbizonytalanította a beruházásokat, ezért van szükség ezen a téren változtatásokra, hogy kialakuljon egy vonzó Magyarország-kép - tette hozzá Veres.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csoda-szar-vas, 2013.11.07 21:01

és a ha placcon van a polgimester élettársának a bótja is, akkor is Miska? ha 91nek van, csak a köcsög fideszbérencnek nincs, akkor is miska?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csoda-szar-vas, 2013.11.07 21:00

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2013.11.07 17:51

"külföldi befektetések vállalatok, emellett jelentős a technológiát és piacokat hoztak a külföldi működőtőke befektetések a magyar gazdaságnak"

Ez nem igaz azok csak a zextraprofitot viszik ki, sanyargassák Árpád büszke népét itten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BoBKeLSo, 2013.11.07 17:05

@Blama:
"Amelyik nagy bevásárlóközpont nem áll át az új pénztárgépekre, az nem fog kinyitni január 1-jén ? mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara csütörtöki rendezvényén. Aztán kicsit pontosított: ?kinyithat, de nem árulhat, legfeljebb kiállítást tarthat?."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.11.07 15:54

A címben levő információhoz semmi sem tartozik, pedig érdekes lenne.

Amit olvashatunk: a szokásos hazugság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html