Varga: nőtt a Magyarország iránti érdeklődés

Az előtörlesztésnek és a konszolidációnak köszönhetően a korábbinál jóval kedvezőbb a magyar gazdaság megítélése és megnőtt a Magyarország iránti befektetői érdeklődés is - összegezte Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank őszi közgyűlésének tapasztalatait Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek.
MTI-Eco, Napi.hu, 2013. október 13. vasárnap, 14:32
Fotó: Napi.hu

Magyarország sokkal kedvezőbb helyzetben van, mint korábban - legalább is a nemzetgazdasági miniszter szerint ilyen értelemben nyilatkoztak partnererei az IMF és a Világbank országcsoport-értekezletein. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az IMF-anyagok elismerik, hogy Magyarország sikeresen előtörlesztette hitelét, amit úgy tett meg, hogy közben nem kellett sem újabb hitelt felvennie, sem olyan megszorítást alkalmaznia, mint amilyenre más országok kényszerültek. Varga Mihály kitért rá, hogy partnerei, akikkel szombaton a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Tanács (IMFC) ülésével kapcsolatban váltott szót, szintén úgy vélekedtek, hogy Magyarországgal nincs gond.

"Nyugodtabb, stabilabb légkör alakult ki körülöttünk" - nyilatkozott a gazdasági tárca vezetője. "A kedvezőbb megítélésnek nyilván az is az oka, hogy nem vagyunk program-ország. Azzal, hogy előtörlesztettünk, kifutott a 2008-ban felvett hitel programja, ezért most nem konkrét intézkedésekről kell vitatkoznunk az IMF-fel, hanem kölcsönösen megkérdezzük egymástól, hogy vagyunk. Ennél fontosabb, hogy intenzívebb befektetői érdeklődést tapasztaltam Magyarország iránt. Tehát úgy tűnik, a konszolidáció abból a szempontból is eredményes, hogy nem szorulunk rá újabb hitelekre és nem kell újabb egyenlegjavító intézkedéseket hozunk" - tette hozzá.

Varga Mihály elmondta, hogy a magyar delegáció tárgyalt a General Electric képviselőivel. Elismerte, hogy a GE olyan partner, amelyet hátrányosan érinthetnek a bankrendszer ügyében hozott döntések, viszont úgy ítéli meg, hogy a termelési szektorban és a gazdaság más szektoraiban nagyon kedvező helyzet alakult ki.

A nemzetgazdasági miniszter szerint egyöntetű elismerésben részesült Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. AAA hitelminősítésű kötvénykibocsátása. A miniszter szerint ez azt mutatja, hogy Magyarország a jó cél érdekében képes sikeresen együttműködni a nemzetközi pénzügyi intézményekkel.

A miniszter az MTI-nek arra a kérdésére, hogy tapasztalt-e lobbizást a magyar kormánynál a bankadó ügyében, nemmel válaszolt. "Bár sikerült teljesítenünk a 3 százalék alatti hiányt tavaly és idén, és jövőre is teljesíteni fogjuk, úgy gondolom, hogy ez a bevétel még szükséges eleme a magyar államháztartásnak. A gazdasági minisztérium úgy készíti elő a jövő évi adótörvény módosítását, hogy abban a bankadó mértéke változatlan marad" - mondta a miniszter.

Varga Mihály az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az IMF-közgyűlésen fontos téma volt az amerikai költségvetés és az adósságplafon emelésének kérdése. "Számunkra az a lényeg, hogy ez a probléma minél hamarabb megoldódjon. Ellenkező esetben megerősödhet a bizalmatlanság a világgazdaságban. Ez pedig nekünk sem jó, hiszen az állampapírjaink értékesítésekor, a hozam alakulásakor, mindig arra kell figyelnünk, hogy milyen külső gazdasági körülmények hathatnak esetleg negatívan a befektetői érdeklődésre" - nyilatkozott a nemzetgazdasági miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gitar53, 2013.10.14 13:53

Varga már megint tündérmesével áll elő!Ki hiszi még el?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.10.14 11:20

jó lenne már az ország iránti érdeklődésről nem csak politikusi nyilatkozatokból hallani...
a beruházási adatok ugyanis sajnos nem számolnak a növekvő "érdeklődéssel"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.10.14 11:01

Minden hitelnek számolódik, amit egyszer vissza kell fizetnie valakinek, még akkor is, ha azt nem IMF hitelnek nevezik, hanem államkötvénynek.
Ráadásul közös bennük, hogy mind a kettőnek kamata van. A különbség, hogy az egyik garanciát kér a maga módján a visszafizetésre, még a másik a kockázatát beárazza a kamatba illetve más járulékos költségbe, és szabadon használható fel. Az utóbbit jobban szeretik a politikai pártok, mert akár hatalmukat erősítő, népszerűség növelő intézkedésekre is felhasználhatják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.10.14 10:22

..."Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az IMF-anyagok elismerik, hogy Magyarország sikeresen előtörlesztette hitelét, amit úgy tett meg, hogy közben nem kellett sem újabb hitelt felvennie, sem olyan megszorítást alkalmaznia, mint amilyenre más országok kényszerültek."...

olyan jól hangzik, hogy lassan attól tartok, hogy nekünk kell majd hitelezni az imf-nek... :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html