Az első gazdasági akciótervből fakadó törvényeket július 19-éig elfogadja az Országgyűlés, a hónap végéig pedig elkészül a következő csomag is, melyben a Fidesz-kormány olyan korábbi választási ígéreteire is visszatér, mint amilyen az otthonteremtés megkönnyítése - mondta el a HVG-nek nyilatkozva Varga Mihály.

A magyar gazdaság állapotfelmérését célul kitűző jelentésről a miniszterelnökségi államtitkár elmondta, hogy annak első részjelentése már elkészült, a 30 oldalas tanulmányt át is adta a miniszterelnöknek, annak nyilvánosságra hozatala azonban továbbra is várat magára.

Varga szerint megfontolásra az a tapasztalat készteti a kormányt, hogy a számokkal óvatosan kell bánni, hiszen "olyan feszült a világpiaci helyzet, mint egy westernfilmben, ahol mindenki pisztollyal a zsebében jár, és akkor is előrántja, ha a másik a zsebkendőjéért nyúl".

A csontvázakra utalva a volt pénzügyminiszter elmondta: a Malévnál 50 milliárd forintos viszontgarancia-kötelezettséget, a Külügyminisztériumnál 7 milliárd forint értékű nemzetközi tagdíjbefizetési-elmaradást találtak, a MÁV-nak pedig a korábban hitt 220-szal szemben 290 milliárd forintra rúg az adóssága.

Varga úgy véli, a választásokkal kapott felhatalmazás "forradalmi időket idéz", s a korábbi hibákból tanulva a Fidesz vezetésének most "nem a gépházból, hanem a kapitányi hídról kell a végrehajtást felügyelnie".