Varga szerint nagy löket lesz a kisebb banki teher

Varga Mihály szerint a vállalati hitelezés fellendülése várható jövőre, hiszen – az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodásnak megfelelően – a bankadó a felére csökken 2016. január 1-jétől.
Napi.hu, 2015. december 8. kedd, 22:29
Fotó: Napi.hu

A növekedés lendületének fenntartása érdekében a kormány felgyorsítja az uniós támogatások igénybevételét, ösztönzi a beruházásokat, a lakásépítéseket, és nem utolsó sorban előrelépést kíván elérni a bankok hitelezési aktivitásának növelésében - ismertette a jövő gazdasági feladatait Varga Mihály, a Gránit Bank év végi rendezvényén.

Annak ellenére, hogy a bankok hitelezési képessége megfelelő, likviditási és tőkehelyzetük kellően erős, a vállalati hitelezés mértéke elmarad a kívánatostól. A hosszabb távon fenntartható 3 százalék közüli gazdasági növekedéshez ugyanis 6-7 százalékos, elsősorban a fejlesztéseket támogató hitelbővülés szükséges.

A bankrendszer működése az idén napvilágra került szabálytalanságok ellenére is stabil, hiszen a magyarországi pénzintézetek összességében közel 30 ezer milliárd forint tőkét kezelnek. Sem az intézményi, sem a lakossági betéteseknek nem volt okuk aggodalomra, a rendszer képes volt a hibákat korrigálni - vélekedett.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2015.12.09 18:13

Egyre furcsábbak a rezsim prominenseinek nyilatkozatai.
A közelmúltban a mi megmentőnk fejtegette, hogy az EU-magyar viszony megromlásáért a rezsim "különutas gondolkodása" a felelős. Nem az elmúlt8év, nem az EU, a bankok, a bevándorlók... Ez így is van. Csak ami fideszül "különutas gondolkodás", az más nyelven élősködés, árulás.

Most meg ez a vargamisi áll elő valami hasonlóval. Kíváncsi vagyok, azóta vajon leesett-e már neki: ha a bankadó csökkentése fellendíti a vállalati hitelezést és az egész gazdaságot, akkor a bevezetése, fenntartása éppen fékezi... ugye... :D
Régi vicc: hogyan szerezzünk örömet a macskának? A farkánál fogva forgassuk meg párszor a fejünk fölött - de boldog lesz, ha elengedjük...
Sosem hittem, hogy a gyakorlatban is találkozom ezzel az idióta logikával. De hát pont a rezsimhez illik...
Azzal segítjük a fellendülést, hogy visszavonjuk az intézkedéseinket. Várjuk az elismerést...:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html