Varga Mihály elmondta: közülük az uniós támogatások felhasználása kiemelt szerepet játszott tavaly, 2014-ben 1850 milliárd forint európai uniós támogatást használtunk fel, emellett az állami beruházások voltak a meghatározóak, és a fogyasztás növekedése is erősítette a gazdasági bővülést.

Kiemelte: az export a tavalyi év első 11 hónapjában 100 milliárd euró fölött volt, emellett a jegybank növekedési hitelprogramja is hozzájárult a gazdasági bővüléshez, segítségével a hitelezési aktivitás javult az országban. Hozzátette: a tavalyi gazdasági növekedést segítette az is, hogy bővült az országban a foglalkoztatás, tavaly 170 ezerrel többen dolgoztak, mint a megelőző évben.

Varga Mihály a műsorvezető felvetésére az idei növekedési kockázatok között említette az orosz-ukrán konfliktus esetleges elhúzódását, amely olyan magyar jelentős bankok teljesítményét ronthatja, mint az OTP, vagy az Eximbank, illetve a Mol, vagy a Richter vállalati eredményeire is negatívan hat az orosz-ukrán válság esetleges tartós elhúzódása. Érdemi kockázatként említette a miniszter az európai exportpiacok hektikus változását, és utalt arra, hogy az európai piacokon reális veszélyként jelentkezik a defláció, ami Japán gazdasági növekedésére évekig negatívan hatott.

Egy riporteri kérdésre elmondta: a családi adókedvezmények is segítették a hazai fogyasztás bővülését, tavaly mintegy 197 milliárd forint maradt a gyermekes szülőknél a családi adókedvezmények révén, ami több mint 39 milliárd forinttal haladta meg az előző évi szintet.

Varga Mihály az euró bevezetésével kapcsolatos kérdésre elmondta: a négy legfontosabb kritériumból háromban egész jól áll az ország, az államháztartási deficit stabilan és tartósan 3 százalék alatt van a GDP-hez mérten, az inflációt és a kamatokat tekintve közelítünk a három legkedvezőbb adattal rendelkező országhoz, ez indokolhatná, hogy Magyarország egy gyorsított eurócsatlakozás irányába menjen el, "de ezt nem tartanám mégsem helyesnek".

Jól látható, hogy azok az országok, amelyek a gazdasági fejlettség alacsonyabb szintjével léptek be az euróövezetbe, és nem értek el egy bizonyos mértéket az Európai Unió átlagos fejlettségéhez képest, azok vesztesei lettek ennek a csatlakozásnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Utalt arra: Magyarország számára a saját valuta még adottság és egy előny. "Ezt az előnyt szerintem ki kell használni" - mondta Varga Mihály.