Az államháztartás központi alrendszere június végéig 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el.

Ez a pénz az éves előirányzat 104,4 százaléka.

Júniusban a központi alrendszer 233 milliárd forintos hiánnyal zárt, amely mintegy harmada a tavalyi év hasonló időszakinak.

Az első félévben személyi jövedelemadóból 128, áfából 214 nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból pedig 141 milliárddal folyt be több.

A kiadási oldalon a Modern Városok Program, egyes kórházfejlesztések és az uniós kifizetések jelentik a legnagyobb tételt. Utóbbiak megelőlegezése sokkal több pénzt emészt fel, mint tavaly.

Emellett júniusban a kamatkiadások ugyancsak jelentős összeget (268 milliárd forint) tettek ki, mivel több - döntően még 2008-2014 között kibocsátott, hosszú futamidejű, fix kamatozású - kötvénysorozatnak is ekkorra esett a kamatfizetési időpontja.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.