Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első két hónapját az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca két fő okkal magyarázza a brutális számot:

  • egyrészt továbbra nagy összegben előlegezik meg az uniós forrásokat (492 milliárd),
  • másrészt, felpörögtek (200 milliárd forintos többlet) a Modern Városok Program kifizetései.

Kiadások

Február végéig a kiadások 3332 milliárd forintot tettek ki, amely 737 milliárddal magasabb, mint egy évvel korábban.

Kiemelkedő tétel volt a nyugellátásokra fordított 545,4 milliárd forint, amelyben benne vannak a nyugdíjemelések. Nyugdíjakra összesen 21,2 milliárddal költöttek többet, mint egy évvel korábban.

A családi támogatásokra idén február végéig összesen 69,1 milliárd forintot fordítottak, amely a 2017. évi első kéthavi kiadásoktól 3,5 százalékkal maradt el. Az NGM szerint a csökkenés mögött az áll, hogy a korábbi évek kedvezőtlen demográfiai folyamatait még nem tudták kompenzálni a rendszerben újonnan belépők.

A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások az év első két hónapjában 23,5 milliárd forintot tettek ki, amely nagyjából megegyezik a korábbi évével.

A helyi önkormányzatok idei feladataihoz 705,4 milliárd forintot biztosítanak, ami a tavalyi 641,1 milliárd forintos eredeti törvényi előirányzatnál 64,3 milliárd forinttal magasabb. E többlet szolgál fedezetül egyrészt a minimálbért és garantált bérminimumot érintő intézkedésekre, szociális hozzájárulási adócsökkentésre, egyéb bérintézkedésekre (polgármesteri béremelésre, óvodai segítők 7+3 százalékos béremelésére, óvodapedagógusok minősítésének többletköltségére, szociális béremelésekre, kulturális illetménypótlékra).

Bevételek

A bevételek 2805 milliárd forintot tettek ki, 30 milliárddal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Február végéig az általános forgalmi adóból 413,5 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételtől 123,3 milliárd forinttal maradt el.

Az idei év első két hónapjában mind a befizetések, mind a kiutalások felülteljesültek az előző év azonos időszakához képest. A kiutalások azonban kiemelkedően, több mint 200 milliárd forinttal haladták meg a 2017. évi február végi összeget. Ennek hátterében az áll, hogy február hónapban mind a 75 napos, mind a 45 napos, valamint a 30 napos kiutalási határidő egybeesett. Az áfa kiutalást jogszabályváltozás is érintette, 2018 januárjától a "jó adózók" kiutalási határideje 45 napról 30 napra csökkent.

A jövedéki adóból származó bevétel az év első két hónapjában 150,9 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 14,1 milliárd forinttal magasabb.

Személyi jövedelemadóból 388,8 milliárd forint folyt be, amely 57,6 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél.

A szociális hozzájárulási adóból 814,1 milliárd folyt be, 41,2 milliárddal több, mint egy évvel korábban.