Várhatóan csak jövőre fizetik ki a fagykártámogatást

A fagy váratlanul jött és óriási pusztítást végzett május 6-án, a Csereháton és a Bodrogközben több mint kétezer hektáron mindent elvitt. És vannak termelők, akik csak most szembesülnek azzal, mekkora a baj, mert eddig nem voltak kint a területen.
NAPI, 2011. május 23. hétfő, 08:16
Fotó:

A legnagyobb károk a kajsziban, a körtében és az almában keletkeztek, a közel száz bejelentés alapján itt már több mint kétmilliárd forintnyi pusztítást okozott a májusi fagy. A falugazdászok ezután kezdik el a felmérést, azt követően pedig azok a termelők, akik tagjai a kárenyhítési alapnak, 2011. október 20-ig adhatják be kérelmeiket, pénzhez azonban várhatóan már csak jövőre juthatnak - mondta a MR' Kossuth-nak  Barcsák Attila megyei főtanácsos.

Az, hogy gyümölcstermelők mennyit kapnak majd, elsősorban attól függ, hogy végül mennyi pénz gyűlik össze az alapban, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez összesen ötmilliárd forint körül lehet. A 2007-es fagykárok idején a támogatás hektáronként közel 70 százalék, a tavalyi belvízkároknál pedig 10 százalék körül volt a kártérítés mértéke.

HOZZÁSZÓLÁSOK