BUX

Várja a jelentkezőket Soros Szükségalapja

Újabb támogatásokról döntött pénteken a Soros György által tavaly a gazdasági válságra adandó válaszként létrehozott Szükségalap magyarországi kuratóriuma. Elsősorban szociális területen működő civil szervezetek kaptak támogatást, de várják olyan kulturális szervezetek jelentkezését is, amelyek jövőre kimaradnak az állami támogatási rendszerből és így fennmaradásuk veszélybe kerül.

NAPI, 2010. december 5. vasárnap, 19:54

A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSI) keretei között működő Szükségalapok húsz országban - köztük Magyarországon - egy év alatt mintegy 36 millió dollár támogatást nyújtottak a válság okozta szociális és kulturális problémák kezelésére. A magyar Szükségalap - az iszap-károsultaknak nyújtott egymillió dolláros rendkívüli segítségen felül - eddig 3 millió dollár, azaz mintegy 600 millió forint támogatás odaítéléséről döntött. A pénteken támogatott pályázatok közül kiemelkedik a Szent Márton Caritas Alapítványé. A szervezetet a dél-baranyai Alsószentmárton katolikus lelkipásztora hozta létre 2000-ben, hogy szervezett formában tudjon segíteni a mikrotérség rászoruló cigány családjainak. Egyebek mellett népkonyhát, délutáni tanodát és közösségi házat üzemeltetnek, szociális  ügyintézést, krízistámogatást és lelkigondozást nyújtanak a rászorulóknak. Az alapítvány több állami és uniós programot  bonyolít le, amelyek elcsúszó kifizetése pénzügyi válságba sodorta a szervezetet. A támogatást átmeneti pénzügyi gondjaik megoldására kérték és kapták az OSI Szükségalaptól.

A kuratórium támogatta az Európai-Magyar Jogszociológiai Oktatási és Kutatási Alapítvány pályázatát is. A szervezet reprezentatív kutatást kíván indítani a következő években az igazságszolgáltatásban dolgozó fiatalok körében. Arról kívánják megkérdezni a jövő jogászait és rendőreit, hogy hogyan gondolkodnak a társadalmi válságról, a diszkriminációról, mennyire előítéletesek, és milyen eszközökkel kívánják a válságot enyhíteni.

Támogatást kapott még egyebek mellett a kulturális közösségi térként is működő budapesti Írók Boltja könyvesbolt és a pénzügyi nehézségekkel küzdő litera.hu irodalmi portál is. Az OSI Szükségalapot több olyan elismert alternatív színházi műhely is megkereste, amelyek az új állami finanszírozási rendszerben elesnek bevételeik nagy részétől és így a megszűnés veszélye fenyegeti őket. A Szükségalap korábban nem nyújtott támogatást hasonló célra, de az érintett színházakra vonatkozó, közeljövőben esedékes parlamenti és kormányzati döntésektől függően megvizsgálja, van-e mód ezen a területen is pályázatok befogadására.