Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Czomba Sándor nem tartja reálisnak a 20-30 ezer fős elbocsátásról szóló híreket, nagyságrendileg jóval kevesebb leépítést tart elképzelhetőnek. Arról is beszélt viszont, hogy ha a termelő szektorban valósítanák meg a vasárnapi munkavégzés tilalmát, akkor tízezres nagyságrendben veszítene el Magyarország munkahelyeket.

A politikus a műsorban részletezte az elfogadott törvényt, miszerint az a kereskedelmet érinti, majd egy elszólást ejtett meg: a termelői szféra kapcsán lényegesen átgondoltabb cselekvési tervre van szükség. A termelő cégek ugyanis elmondása szerint inkább az ellentétes irányba mozdulnának, vagyis vasárnap is és ünnepnapokon is folytatnak termelést. Több ilyen kérelem van bent a Munka törvénykönyvének módosítására.

Pontosított az NGM

A kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van, ezért az NGM államtitkára nem számít elbocsátásokra a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt - pontosított aa tárca az Czomba szavait.

Minden félreértés elkerülése végett, semminemű adat nem áll rendelkezésre arról, hogy elbocsátások lesznek. A külföldi példák is azt mutatják, hogy sem a kereskedelmi áruk mennyisége, sem a vásárlók száma nem változik azzal, hogy 7 napról 6 napra csökkent a nyitvatartási idő. Ezzel ellentétben, ezeken a helyeken a 6 napra jutó többletvásárlás a nyitvatartási idő módosítását, azaz több műszak bevezetését eredményezte - írta az NGM.

Óvatosan kell lépkednünk, különösen a termelői szféra tekintetében, hogy úgy tudjuk a vasárnapi munkavégzést szabályozni, hogy ne legyen negatív hatása a foglalkoztatásra - fogalmazott. Ha a termelő szektorba behoznánk ezt a szabályt, akkor meggyőződésem, hogy tízezres nagyságrendben veszítenénk el munkahelyeket. A kereskedelemben viszont más a helyzet - mondta az államtitkár. Egyúttal riogatásnak tartja a 20-30 ezres elbocsátásról szóló beszámolókat: "Azt, hogy 20-30 ezer ember fogja elveszíteni az állást, azt én nem tartom reálisnak".

Nem tudok számot mondani. Abban bízom, nem kell számjegyekben gondolkodni, mert azt is látni kell, hogy a kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van - fűzte hozzá. Ha a munkavállalók és a munkáltatók megegyeznek, akkor szerintem minimális lesz ez a létszám - fogalmazott az államtitkár.