Hiányzott a vasárnapi boltzár? Visszahozhatják

A kormány tárgyal a kereskedelmi dolgozók egyik szakszervezetével a boltok vasárnapi zárva tartásának felújításáról. Az érdekvédők szerint az intézkedés enyhítené a munkaerőhiányt.
Komócsin Sándor, 2018. október 30. kedd, 08:52
Fotó: Napi.hu

Palkovics László technológiai miniszter felügyeletével megbeszéléseket folytatnak a kormány képviselői a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) a vasárnapi munkavégzés tilalmának ismételt bevezetéséről - jelentette a Magyar Idők. Az intézkedéssel enyhíthetnék a béremelések ellenére még mindig fennálló munkaerőhiányt - vélik az érdekvédők.

A Kormányzati Tájékoztatási Központnál a napilap megkeresésre azt mondták: a boltzár ügyében a kormány nem tervez jogszabály-módosítást. Ugyanakkor két szakminisztériumban is napirendre kerülhet a téma. A Magyar Idők úgy tudja, a szakszervezettel tervezett első minisztériumi tárgyalás az elkövetkező napokban lesz.

A szakszervezet úgy látja, hogy ugyan két év alatt átlagosan 50-60 ezer forinttal nőtt az áruházi alkalmazottak bruttó keresete, mégis számtalan visszás helyzet fordul elő nap mint nap a létszámhiány miatt.

Az érdekvédők régóta kérik a törvényalkotóktól, hogy december 24-én 14 óra helyett már 12 órakor zárjanak be az áruházak, azonban "a boltok világában jellemző munkaerő-piaci helyzet immár azt sürgeti, hogy ennél jóval szélesebb rálátással kell újragondolni a foglalkoztatási szabályokat". Akár részleges nyitvatartás is szóba jöhetne a hét utolsó napján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2018.10.30 09:48

Ha kell megint egy népszavazási pofon, akkor csak tessék erőltetni ezt a dolgok nyugodtan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html