Vasárnapi boltzár: blöffölt a minisztérium? (Reagált az NGM)

A KSH adatai a fordítottját mutatják, mint amit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állít. A bolti, áruházi kiskereskedelemben ugyanis nem nőtt év közben az alkalmazottak száma 2015-ben - írta a Blokkk.com. Az NGM szerint azonban szó sincs csúsztatásról: éves időtávban is többen dolgoznak a szektorban.
Napi.hu, 2016. február 1. hétfő, 09:26

A NGM belgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerint 2015-ben április-november között 2700 fővel többen dolgoztak a kiskereskedelmi szektorban, ami azt bizonyítja, hogy a kormány jól időzítette a kereskedelemben dolgozók szabad vasárnapjának biztosításával kapcsolatos intézkedését, mivel a növekvő forgalom a megváltozott nyitva tartási rend mellett is nagyobb kiszolgáló személyzetet igényelt.

A portál szerint a nagyobb kiszolgáló személyzet igénye nem igaz, a KSH létszámadatai novemberig bezárólag ugyanis mást mutatnak.

A vasárnapi boltzár hatását legpontosabban 2015 éven belüli változásai mutatják meg, hiszen ekkor csupán a szezonális ingadozást kell lehámozni a mutatókról az alaposabb elemzés érdekében. Az NGM közlése szerint áprilishoz képest nőtt a létszám novemberig. Ez igaz, 185 ezer főről 187 főre, a különbség pedig 2 251 fő, ami nem 2 700 fő többletet jelent. Az átlagos állományi létszámot (egy másik mutatót) nézve a különbség 2 413 fő, ami már jobban közelíti a két és félezres NGM számot.

A minisztérium csúsztatna?

Egy apróságot ugyanis elhallgatott az NGM. A vasárnapi boltzárat március 15-én vezették be. A boltok, áruházak csökkentették is a létszámot az év elejéhez képest, de április előtt. Januárban 188 ezer fő, februárban 187 ezer fő, áprilisban pedig már csak 185 ezer fő dolgozott alkalmazottként a kiskereskedelemben. Ezt az év eleji, április előtti létszámcsökkenést elhallgatja az NGM, amikor gőzerővel hatott a boltzár a létszámgazdálkodásban és az év mélypontját választja ki összehasonlítási alapnak.

Áprilishoz képest valamelyest valóban nőtt a létszám később, döntő részben különféle szezonális hatások (húsvét, nyár, iskolakezdés) miatt, de csak az év eleji szintre tornázta vissza magát. Összességében 2015-ben november végéig nem nőtt a kiskereskedelmi alkalmazottak létszáma, hiszen novemberben kevesebben dolgoztak a boltokban, áruházakban alkalmazottként, mint januárban - írja a portál.

Az NGM szerint volt létszámnövekedés
A vasárnapi pihenőnap utáni teljes hónap (április) óta eltelt időszakban, tehát a 2015. április és november által közrefogott 8 hónapban átlagosan 2 700 fővel többen álltak alkalmazásban a kiskereskedelem legalább 5 főt foglalkoztató cégeinél, mint egy évvel korábban ugyanebben a 8 hónapban - olvasható az NGM lapunknak megküldött levelében.
A minisztérium tehát nem "csúsztat", sőt a nyolc havi átlagon alapuló éves összehasonlítás mellett a 2015 novemberében az egy évvel korábbi létszámhoz képest bekövetkezett 2 800 fős (1,5 százalékos) létszámnövekedés is azt mutatja, hogy a vasárnapi pihenőnap időzítése jó döntés volt. idén január 20-án a kiskereskedelemben betöltetlen álláshelyek száma 5311 darab volt, tehát továbbra is nagy igény van új munkaerőre a szektorban - írta az NGM.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.02.02 19:03

Nem tudunk utána számolni, ők meg úgy keverik az adatokat ahogy akarják.
A népbutítás folytatódik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2016.02.02 15:31

még ha nőtt is volna az alkalmazottak száma, az sem bizonyítaná, hogy "jó döntés volt"...
az csak azt bizonyítaná, hogy nem volt valós az óriási leépítési hullám veszélye.

az bizonyítaná, hogy "jó döntés volt" ha az emberek megszavaznák a folytatást egy népszavazás keretein belül...
de valamiért erre a fidesz nem vevő...
a hülyék, a birkák persze így is elhiszik... és végül is orbánnak pont elég, ha megszavazza őt a félázsiai népsége...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html