BUX
37867

Vasárnapi zárva tartás: kivételeket és kiterjesztést is szeretne a KDNP

Ha a vasárnapi zárva tartásról lesz népszavazás, a kormánypártok ringbe fognak szállni Lázár János szerint, míg a KDNP-s Harrach Péter úgy látja, további kivételekre és a munkavégzési tilalom más ágazatokra való kiterjesztésére is szükség lehet.

MTI, 2015. március 24. kedd, 08:19

Lázár János a Népszabadságnak azt mondta: ha népszavazás lesz a vasárnapi zárva tartásról, a kormánypártok tudomásul veszik a szavazók döntését. Harrach Péter szerint pedig két hónap múlva érdemes áttekinteni az intézkedés hatását, és egy kormányrendeletben további "megfelelő kivételeket még be kell venni a rendszerbe".Lázár János szerint minden olyan lépést érdemes támogatni, amely csökkenti azok számát, akiknek vasárnap dolgozniuk kell. Magyarországon 4 milliónyian dolgoznak, és közülük egymilliónyian vasárnap is, ami nagyon sok - indokolta álláspontját a Miniszterelnökséget vezető miniszter a lap keddi számában.

Kijelentette: ha a népszavazási kezdeményezésekből referendum lesz, a kormánypártok ringbe szállnak, és megpróbálják meggyőzni a választókat, illetve adott esetben tudomásul veszik a szavazók döntését. Tagadta, hogy azt mondta volna a Szeretem Magyarországot Klub zártkörű rendezvényén, hogy ha lesz népszavazás, azt a Fidesz el fogja veszíteni.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint két hónap múlva érdemes áttekinteni a vasárnapi zárva tartásról hozott intézkedés hatását, és egy kormányrendeletben további "megfelelő kivételeket még be kell venni a rendszerbe".Álláspontja szerint, ha a gazdaság erre már lehetőséget biztosít, akkor a szabad vasárnapot ki kell terjeszteni a kereskedelmen túl más ágazatokra is. "A kivételek meg kell, hogy maradjanak a szolgáltatásban és a folyamatos munkavégzést igénylő üzemekben, például egy kohóban nem lehet leállni a munkával, de a rendőrnek, az újságírónak, a politikusnak is dolgozni kell" - tette hozzá.

Harrach szerint sokkal nagyobb érték és eredmény az, hogy a munkavállalók számára hosszú távon életforma lesz a szabad vasárnap, mint amilyen kellemetlenséget a vásárlói szokások átalakítása jelent.