A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A kormány arra számít, hogy javul 2013-ban az állami tulajdonban lévő cégek gazdálkodása, így az osztalékbevételei is nőnek, hiszen az idei 19,5 milliárd forint után, jövőre már 29,59 milliárd forintos osztalékbevétellel számol a múlt hét végén beterjesztett 2013-as költségvetés tervezete. A legnagyobb fejőstehén a Magyar Villamos Művek (MVM), amitől 10 milliárdos osztalékot vár el az állam 2013-ra, míg a Szerencsejáték Zrt. megelőzte az állami Mol részesedést. Az olajcég 21,2 százalékos pakettjét tavaly vásárolta meg az állam közel 500 milliárd forintért, jövőre 8 milliárd forint osztalékot remél a kormány.

A vagyonkezelésért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nagy biztonsággal - már-már túlzóan - alultervezte a osztalékbevételeket, így ezen a soron vaskos tartalékok lehetnek a büdzsében, amihez vész esetén nyúlhat a kabinet. A költségvetéshez fűzött indoklásból kiderül, hogy a három kisebbségi állami tulajdonban lévő tőzsdei cégénél (Mol, Richter, OTP) az államra 55,8 milliárd forint osztalékjövedelem jutna, de ebből csak 11 milliárd forintot tervezetek be a büdzsébe, vagyis akár bő 40 milliárdos rejtett tartalék is található a vagyonfejezetben.

Az osztalékbevételeken túl még 3,3 milliárdos ingatlanhasználati bevétellel is számol az MNV, illetve még koncessziós bevételek gyarapíthatják a büdzsét. Jövőre jelentős koncesszió értékestést nem tervez a kormány - legalábbis a bevételi tervekből ez nem hámozható ki, csak a folyó bevételekkel számolnak. Ez alapján a távközlési koncessziókból 1,1 milliárd forintot, a szerencsejáték koncessziók folyó bevételéből pedig egymilliárd forintot várnak.

Az összesen 37 milliárd forintos bevétellel szemben 112 milliárd forintos vagyongazdálkodási kiadással számol a kormány 2013-ra, amelyből 107,9 milliárdot az MNV Zrt, a fennmaradó 5,1 milliárdot a Magyar fejlesztési Bank költheti el.

A kiadások harmadát a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. ingatlanvásárlásai és ennek költségei viszik el - összesen 33 milliárd forintot különítenek el erre a célra. Idén hárommilliárd forintot terveztek erre a célra, vagyis tizenegyszeres a növekedés. A benyújtott költségvetés szerint 33 milliárd forintból mintegy 7000 ingatlant vásárolhat meg az eszközkezelő jövőre, így egy ügyletre 4,7 millió forintot szánnak 2013-ban.

A 33 milliárdos lakásvásárlás mellett egyéb ingatlanprojektekre összesen 8,5 milliárdot költhet az állam, ebből a legnagyobb ügylet az amerikai követség felújítása 3 milliárd forintért. Egymilliárd jut még a jövő évi költségvetésből a Kossuth-téri - a metrókijárat felett található - METESZ székház megvásárlására is, amiből a tervek szerint képviselői irodaház lehet.

Állami osztalékbevételek (milliárd forint)
Állami tulajdon mértéke (%)
2013-as osztalék
MVM Zrt.99,910
Szerencsejáték Zrt.1007,5
Mol Nyrt.21,28
Richter Nyrt253
Hungarocontrol Zrt.1001
Összesen29,59
Forrás: költségvetési terv