A portál arról számolt be, hogy a munkások olyan, szerb nyelvű táblákat tartanak fel, mint "Sem víz, em élelem (nincs)!" és "A társaság 15 napja nem ad nekünk rendes élelmet - számolt be a híradásról a hvg.hu.

A Mérce hivatkozik a városháza tájékoztatására, amelyből kiderült, az Indiából érkező építőmunkások egy Nikolic nevű építkezési alvállalkozónál dolgoznak ideiglenes szerződéssel, ez a cég hivatalosan egy amerikai társaság, az IDEA Capital tulajdona, és évek óta ismert arról, hogy az indiai szubkontinensről szállít olcsó munkaerőt Szerbiába építkezésekhez.

A Danas nevű szerb online hírportál információi szerint egy másik indiai munkáscsoport a Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszán dolgozott, a cég pedig két és fél havi bérüket nem fizette ki, így csupán fejenként 5000 dínár (14 800 forint) "zsebpénzzel" küldték őket haza.

A szerbiai szakasz kínai és orosz finanszírozással készül, és az ott dolgozó munkások nagyobb része az Istinomer szerb portál ugyancsak januári riportja szerint is éppen indiai és főleg a Nikolic alkalmazásában állnak. Télen jobbára fűtetlen, zsúfolt barakkokban laktak, és a fizetésük nagyon rendszertelenül érkezett meg. Ugyan a Szerbiában elvileg keresett 320 eurós alapbérük indiai mércével mérve nagyon magas, de az ígéretek ellenére ezzel a cég rendszeresen tartozik a folytonosan cserélődő, kölcsönzött külföldi munkásoknak.