Vasútvonalat kap a BMW-gyár, épülhetnek a gyorsvasutak

Nagysebességű vasútvonal épül Budapesttől Varsóig, illetve Kolozsvárig, vasutat kap a debreceni BMW gyár és a nagyobb városokban intermodális pályaudvarrá alakul a meglévő állomás - egyebek mellett ezeket tartalmazza a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások kiegészített listája.
Németh Géza, 2018. december 27. csütörtök, 06:44
Fotó: Reuters

A kiegészített vasúti lista a Magyar Közlönyben jelent meg, egy sok közlekedési jogszabályt módosító rendelet mellékleteként.

A terv szerint megújul a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasút részben a Varsóba menő vasútvonal fejlesztéseként. Fejlesztésként szerepel a Rákos - Nagykáta - Újszász - Szolnok, a Cegléd - Kiskunfélegyháza - Szeged, valamint a Szeged - Szabadka vasútvonal.

További fejlesztések:

  • Zalaegerszeg - Rédics (- Lendva - Beltinci),
  • Kelenföld - Budaörs (Törökbálint),
  • Nagykáta - Újszász,
  • Kiskunfélegyháza - Szeged-Rendező pályaudvar, és a
  • Debrecen - Füzesabony vasútvonal.

Intermodális vasúti központok lesznek a következő városokban (a NIF beruházásában): Debrecen, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Tatabánya, Bicske, Kaposvár, Miskolc, Kecskemét, Dunaújváros, Szombathely, Zalaegerszeg, Győr, Salgótarján és Kőszeg.

Új vasúti híd építésének az előkészítése kezdődik meg Budapesten.

Egy másik rendeletben a kormány a hatósági ügyek intézését tekintve nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Komoró, valamint Fényeslitke külterületén megvalósuló vasúti fejlesztést. Itt normál- és szélestávú vasúti pálya is lesz. A projekt része az intermodális logisztikai központ, amelyhez egyéb építmények és infrastruktúra fejlesztések kapcsolódnak.

A kormány koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki. A beruházásokkal összefüggésben építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.12.27 15:33

Ezek rendben, de mi van a semmibe révedő kínai nyaló korrupció gazdag budapest belgrád kínai munkával de rossz hitelü magyar pénzből épülő orbán beteg agya mániás tervvel? 8lásd olimpia, atlétikai VB, úszó VB, vári kolostor, stb. stb)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.12.27 15:05

Budapest-Lajosmizse-Kecskemét meg sincs említve, pedig fontos és nagyon lepukkant elővárosi vonal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.27 12:02

tuggyuk bazmeg, 160-nal. meg órás, félnapos késésekkel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html