VDSZ: Alkotmányellenes a pénztártörvény

A magán-nyugdíjpénztári törvény megsemmisítését követeli a vegyipari szakszervezet, amely soron kívüli felülvizsgálatot kezdeményezett az Alkotmánybíróságnál.
NAPI, 2011. január 11. kedd, 10:42
Fotó:

A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos törvény megsemmisítését kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a vegyipari szakszervezet (VDSZ). A szervezet beadványában az emberi méltóság, a személyes adatok és az önrendelkezési jog sérelmére hivatkozik, és a felülvizsgálat soron kívüli lefolytatását kérelmezi - olvasható a közleményükben.

Jogilag aggályos egyebek mellett az a rendelkezés, amely a magán-nyugdíjpénztári tagot személyes megjelenésre és nyilatkozattételre kötelezi, és a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon kell nyilatkoznia arról, megtartja-e tagságát a privát rendszerben. A személyes megjelenésre és ügyintézésre kötelezés ugyanis az alapjog szükségtelen és aránytalan korlátozása - véli Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

Véleménye szerint a módszer célja a szabad választás befolyásolása, megnehezítése, az elrettentés és a megfélemlítés. Az érdekvédők alkotmányosan aggályosnak tartják azt is, hogy a végrehajtásra a tagoknak csak igen rövid idő áll a rendelkezésükre, ez alatt alig van lehetőség részletesen megismerni a következményeket, ezzel a törvény gyakorlatilag megfosztja őket az önrendelkezési jogtól.

HOZZÁSZÓLÁSOK